čtvrtek 1. prosince 2011

Pracny



Na cukroví, které postupně připravujeme na vánoční svátky, si připravíme krabici s víkem (může být i od bot), kterou celou vyložíme alobalem, jenž nepropouští ani mastnotu ani vůně. Hotové vánoční cukroví do ní opatrně skládáme, pokud možno každý druh zvlášť, nebo alespoň do jedné krabice dáváme stejně vonící druhy.


Ingredience pro recept Pracny:

240 g hladké mouky, 170 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 30 g strouhané čokolády na vaření, špetka mleté skořice, špetka tlučeného hřebíčku, 2 lžíce rumu.


Pracny krok za krokem:


1. Umeleme ořechy a nastrouháme čokoládu, nejlépe tu na vaření.

2. Všechny ingredience spojíme v těsto a rozdělíme je na malé kousky.

3. Pracny se vyrábějí tak snadno, že často tuto práci svěřujeme dětem. Jednotlivé kousky prostě vmáčkneme do formiček s malou prohlubní, neboť těsto trochu naroste.

4. Pečeme v troubě na 170 – 180 °C podle velikosti formiček 10 – 15 minut.

5. Pracny vyklopíme a můžeme je buď nechat tak, jak jsou, nebo je obalit v moučkovém cukru s vanilkou, případně je pocákat rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: