úterý 13. prosince 2011

Kapr na modro


Kapr namodro se podává jako studený předkrm, obložený kolečky citronu, případně čerstvými listy salátu a cherry rajčaty. Zabitého a vykuchaného kapra naporcujeme, kapr namodro musí mít kůži - ale bez šupin. Stejně můžeme připravit i lína.


Ingredience pro recept Kapr na modro:

Naporcovaný kapr, 1/8 l octa, 1 cibule, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, 6 kuliček pepře, 4 nového koření, 1 bobkový list, sůl, 100 g másla, petržel kudrnka, citron.

Kapr na modro krok za krokem:

1. Kapra naporcujeme a položíme ho kůží nahoru.

2. Očistíme cibuli a zeleninu a nakrájíme je na kolečka, zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, koření a uvedeme do varu.

3. V malé nádobce svaříme ocet a ještě vařícím polijme všechny kousky, čímž kůže dostane krásně modrou barvu ojíněné švestky (to se však nestane, pokud jsme z kůže zcela oškrábali slabou slizkou vrstvu).

4. Necháme odstát a pak rybu vložíme i s octem do vroucí vody s již částečně změklou zeleninou a na mírném plameni ji uvaříme doměkka (asi 15 minut).

5. Uvařené porce kapra na modro opatrně vyjmeme lopatičkou, přeložíme je na talíře, polijeme horkým máslem a šťávou z celého citronu a posypeme čerstvou kudrnkou.

6. Jako oblohu použijeme kroužky vařené cibule, kolečka zeleniny, plátky citronu a případně i plátky rajčat a listy salátu.

7. Tento štědrovečerní předkrm vychladíme a podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: