čtvrtek 22. prosince 2011

Potápky slané

Potápky slané, foto med

Slané pečivo vhodné k pivu, vínu nebo jen tak, jsou  z těsta, které kyne přes noc pod vodou.

Ingredience pro recept Potápky slané:

250 g hladké mouky, 170 g tuku (Hery), 4-5 lžic mléka, špetku cukru, 25 g droždí, sůl, vejce, posypový materiál (kmín, mák, seznam…).

Potápky slané krok za krokem

  1. Z mléka, cukru, lžičky mouky a rozdrobených kvasnic necháme dělat kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, nastrouháme nebo nakrájíme Heru, přidáme špetku soli a vlijeme vykynutý kvásek.
  3. Vařečkou zaděláme těsto, propracujeme i rukama, aby se důkladně zapracoval tuk.
  4. Těsto zabalíme do utěrky, kterou propereme v čisté vodě, aby v ní nezůstaly zbytky aviváže.
  5. Zabalené těsto ponoříme do nádoby se studenou vodou a uložíme do ledničky alespoň na dvě hodiny.
  6. Vál posypeme moukou, těsto rozválíme na placku o síle asi půl centimetru a tvořítkem vykrajujeme rybičky nebo jiné tvary. Anebo rádlem krájíme na tyčinky velikosti asi 12 x 1,5 cm. A další alternativou je vyválet tenoučké válečky a uplést miniaturní houstičky.
  7. Vytvarované kousky těsta přeložíme na navoskovaný (vymaštěný) plech, potřeme je rozšlehaným vejce, posolíme a posypeme kmínem nebo mákem nebo seznamem…
  8. Potápky slané upečeme v troubě teplé 180 °C dozlatova.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: