Potápky slané, foto med |
Slané pečivo vhodné k pivu, vínu nebo jen tak, jsou z těsta, které kyne přes noc pod vodou.
Ingredience pro recept Potápky slané:
250 g hladké mouky, 170 g tuku (Hery), 4-5 lžic mléka, špetku cukru, 25 g droždí, sůl, vejce, posypový materiál (kmín, mák, seznam…).
Potápky slané krok za krokem
- Z mléka, cukru, lžičky mouky a rozdrobených kvasnic necháme dělat kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, nastrouháme nebo nakrájíme Heru, přidáme špetku soli a vlijeme vykynutý kvásek.
- Vařečkou zaděláme těsto, propracujeme i rukama, aby se důkladně zapracoval tuk.
- Těsto zabalíme do utěrky, kterou propereme v čisté vodě, aby v ní nezůstaly zbytky aviváže.
- Zabalené těsto ponoříme do nádoby se studenou vodou a uložíme do ledničky alespoň na dvě hodiny.
- Vál posypeme moukou, těsto rozválíme na placku o síle asi půl centimetru a tvořítkem vykrajujeme rybičky nebo jiné tvary. Anebo rádlem krájíme na tyčinky velikosti asi 12 x 1,5 cm. A další alternativou je vyválet tenoučké válečky a uplést miniaturní houstičky.
- Vytvarované kousky těsta přeložíme na navoskovaný (vymaštěný) plech, potřeme je rozšlehaným vejce, posolíme a posypeme kmínem nebo mákem nebo seznamem…
- Potápky slané upečeme v troubě teplé 180 °C dozlatova.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat