čtvrtek 8. prosince 2011

Vánočka tradičně


Vánočka patří mezi tradiční a oblíbená sváteční jídla a její historie je poměrně dlouhá. Klasická vánočka je kynutá, ale recepty bývají odlišné, v každém kraji se přidávaly trochu jiné přísady. Tvar vánočky se skoro nezměnil, ale její názvy byly téměř tak různorodé, jako přísady: původně húska nebo calta. Krajově se dodnes užívají názvy štrucla, pletenice, pletanka, štědrovice, žemle, ceplík a další. Začínající kuchaři považují na nejtěžší vánočku uplést, ale není to tak složité. Vánočka se dělá ze stejného těsta jako mazanec, tedy tuhého, ale na rozdíl od něj může být z méně vajec nebo úplně bez nich. To proto, že slepice v zimě málo nesly.

Ingredience na recept Vánočka tradičně:

1 kg polohrubé mouky, sůl, 50 g kvasnic, 100 g přepuštěného másla a 100 g sádla (oleje), 200 g cukru, 1/2 litru mléka, 100 g rozinek, 100 gramů mandlí, 50 g nahrubo posekaných ořechů, vejce na potření.

Vánočka tradičně krok za krokem

1. Z vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a rozdrobených kvasnic necháme vykynout kvásek.
2. Do mouky přidáme špetku soli,zbytek cukru a vykynutý kvásek, vlažné rozpuštěné máslo a sádlo
3. Zaděláme tuhé těsto, až se dělají bubliny.
4. Spaříme mandle, v studené vodě je ochladíme a oloupeme. Překrojíme je na půl a přidáme do těsta, jakož i očištěné rozinky.
5. Těsto pomoučíme, překryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů. Všechny rozválíme na dlouhé prameny.
7. Čtyři spleteme v cop a dáme na promaštěný pečící papír na plechu (s úspěchem můžeme plech silně natřít včelím voskem a papír nebudeme potřebovat). Cop trochu roztlačíme.
8. Pak upleteme cop ze tří pramenů a přitiskneme na první cop.
9. Navrch dáme dva spletené prameny, které upevníme oběma konci ke spodním a necháme ještě vykynout.
10. Vykynutou vánočku potřeme vajíčkem, posypeme ořechy a dáme péci do rozpálené trouby. Pečeme přibližně hodinu.


Dobrou chuť!

Žádné komentáře: