pondělí 19. prosince 2011

Vánoční dort


Ingredience pro recept Vánoční dort:

350 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 150 g cukru 50 g sádla (margarínu), 2 žloutky, 1 lžíce medu, 1/8 l vody, sníh z 2 bílků, nahrubo nasekané ořechy a mandle, punčová esence nebo punč, jemně nakrájené datle, fíky a rozinky.
Krém: vanilkový puding, 250 g mléka, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých ořechů, 2 lžíce rumu.


Vánoční dort krok za krokem:

1. Nasekáme ořechy a mandle, nadrobno nakrájíme datle, fíky a rozinky. Vše máčíme v punčové esenci nebo v punči.
2. Utřeme sádlo, žloutky a med do pěny.
3. Ušleháme sníh z bílků.
4. Do proseté mouky vmícháme prášek do pečiva a přidáme k utřeným žloutkům.
5. Vanilkový cukr rozpustíme ve vodě, také přidáme k těstu a vmícháme sníh.
6. Nakonec přidáme přísady, které jsme máčeli v punči.
7. Vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu, těsto do ní nalijeme a dáme péct do vyhřáté trouby teplé asi 170 °C.
8. Korpus je upečený, když se na špejli zapíchnutou do středu těsto nelepí. Vyjmeme ho z formy a necháme vychladnout.
9. Připravíme si krém – uvaříme puding rozmíchaný v 250 ml mléka. Necháme vychladnout, ale aby se na něm neutvořil škraloup, hustě ho na povrchu pocukrujeme.
10. Utřeme máslo s cukrem, přidáme vychladlý puding, mleté ořechy a rum. Vyšleháme do krému.
11. Korpus jednou prořízneme, natřeme třetinou krému a slepíme.
12. Vánoční dort na povrchu i na bocích natřeme druhou třetinou krému.  Boky posypeme mletými ořechy, vršek ozdobíme poslední třetinou krému (cukrářským zdobítkem) a oříšky.
13. Z papíru vytvoříme jednoduchou šablonu s vánočním motivem – kresbu po liniích vystřihneme, položíme na dort a sítkem na ni prosejeme trochu kakaa. Opatrně odstraníme šablonu i se zbytkem kakaa tak, abychom ji nevysypali na dort a máme dekoraci. Alternativou je vyrobit si malý papírový kornout, ustřihnou mu malý růžek, nasypat do něj kakao a obrázek na dort jím „nakreslit“.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: