Zelený dort s broskvemi, foto med |
Dort s ovocem zalitým želatinou, a nemusí být zrovna zelená, snadno připravíme oslavenci k narozeninám. Stačí do něj jen zapíchnout svíčky.
Ingredience pro recept Zelený dort s broskvemi:
5 vajec, 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, špetka soli, 1/3 prášku do pečiva, 6 PL vroucí vody; broskvový kompot, broskvový džem, zelená želatina, smetana ke šlehání, vanilkový cukr a ztužovač šlehačky.Zelený dort s broskvemi krok za krokem:
- Oddělíme žloutky od bílků. V bílcích nesmí být ani kousek žloutku, jinak nepůjde vyšlehat sníh.
- Žloutky s cukrem šleháme elektrickými metlami (nebo ručně) a postupně přidáváme vroucí vodu. Šleháme do tuhé pěny.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Do žloutků zlehka vmícháme střídavě mouku promíchanou s práškem do pečiva se sněhem z bílků.
- Dortovou formu vymastíme a vysypeme polohrubou moukou.
- Vlijeme do ní těsto a upečeme při teplotě 180 °C.
- Vychladlý korpus 2x prořízneme a namažeme broskvovou marmeládou. Poté ho zavřeme zpět do dortové formy.
- Kompotované broskve nakrájíme na měsíčky a poklademe je na povrch korpusu.
- Podle návodu na obalu uvaříme želatinu. Použijeme i šťávu z kompotu.
- Zchladlou želatinu, když už pomalu začne rosolovatět, postupně nalijeme na broskve a necháme ztuhnout.
- Vyšleháme smetanu se ztužovačem, podle chuti dosladíme vanilkovým cukrem. Hotový dort touto šlehačkou ozdobíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat