pondělí 5. prosince 2011

Obloučky


K přípravě tohoto cukroví potřebujeme formu zvanou srnčí hřbet. Výhodné je, pokud máme formy dvě – vejdou se krásně vedle sebe na jeden plech. Pokud formu nemáme, můžeme si vyrobit obdobu – cukroví pak nebude ve tvaru obloučků, ale rovných tyčinek, anebo ho můžeme vykrájet formičkami na různé tvary. Ještě potřebujeme rádlo, vál, váleček a plech na pečení.

Ingredience pro recept Obloučky:

120 g Hery (nebo jiného tuku), 250 g hladké mouky, 3 vejce, asi 100 g sekaných ořechů, mandlí (směs nebo samotné druhy), asi 2 lžíce krystalového cukru.

Obloučky krok za krokem


1. Z Hery, mouky a 2 vajec vypracujeme tuhé těsto, které dáme odpočinout nejlépe na noc mezi dva talíře do ledničky. Anebo ho zabalíme do potravinářské fólie.
2. Nožem nebo v robotu nasekáme na hrubo různé druhy ořechů a mandlí.
3. Z těsta vyválíme tenkou placku (asi 3 mm). Rádlem ji seřízneme do čtverce nebo obdélníku.
4. Placku potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme nejprve krystalovým cukrem a pak hustě směsí sekaných ořechů. Válečkem je zatlačíme do těsta.
5. Poté placku nakrájíme rádlem na proužky šíře asi 21,5 – 2 cm a délky asi 15 cm.
5. Srnčí hřbet položíme na plech „vzhůru nohama“ a navoskujeme nebo vymastíme.
6. Nožem podebíráme proužky a klademe je vedle nebe na srnčí hřbet.
7. Obloučky pečeme dozlatova v troubě teplé asi 180 °C.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: