pátek 2. prosince 2011

Kokosky


Kokosky se většinou pečou až po vánočkách, protože tak využijeme zbylé bílky (do vánoček patří jen žloutky). Je vhodné pamatovat si, kolik bílků máme v hrnečku, který přechováváme zakrytý v ledničce. Potřebovat budeme dva hrnce, menší by měl viset ve větším za ucha tak, aby se nedotýkal jeho dna. Kokosky, aby byly opravdu dobré, připravujeme ve vodní lázni.


Ingredience pro recept Kokosky:

Na 1 vaječný bílek 50 g moučkového cukru a 40 g strouhaného kokosu. Množství libovolně zvyšujeme (např. 5 bílků, 250 g cukru a 200 g kokosu).

Kokosky krok za krokem


1.Do většího hrnce nalijeme vodu tak, aby menšímu hrnci do něj vloženému sahala asi do poloviny. Postavíme na plotnu a zahříváme
2. Do menšího hrnce nalijeme bílky, které máme k dispozici a ušleháme z nich tuhý sníh. Během šlehání ho stále ve vodní lázni nahříváme.
3. Do teplého tuhého sněhu vmícháme postupně prosetý cukr a poté i kokosovou moučku.
4. Šleháme, až je krém zahřátý a tuhý.
5. Nahřejeme pečící plechy a včelím voskem (popř. svíčkou z včelího vosku) je důkladně namažeme. Alternativním řešením je plech pokrýt namaštěným pečicím papírem, nebo silikonem či teflonem, případně ho vymazat a vysypat.
6. Dvěma lžičkami tvoříme z teplé masy hromádky velikosti velkého vlašského ořechu a klademe je kousek od sebe jednu vedle druhé.
7. Kokosky upečeme je v troubě vyhřáté na 170 °C zlatohněda. Poté necháme vychladnout a teprve, až budou pevné, je sundáme z plechu.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: