pondělí 12. prosince 2011

Vejce na měkko a vejce do skla


Uvařit vejce na měkko opravdu není nic složitého. Zvládne to i naprostý začátečník. A tři vejce do skla, jako ve známém filmu s Vlastou Burianem, je ještě snadnější. Když vybíráme vejce pro vaření, mírně jimi o sebe zaťukáme – podle zvuku poznáme, má-li skořápku pevnou nebo naprasklou. Naprasklou odložíme, ale i takové vejce se dá uvařit, musíme ale osolit vodu, aby nevyteklo.




Ingredience pro recept Vejce na měkko a vejce do skla:

Vejce, voda, sůl


Vejce na měkko

Vejce na měkko jsou nejsnáze stravitelná. Jsou vhodná i pro malé děti i nemocné. Podáváme je s pečivem nebo chlebem s máslem.

Vejce na měkko krok za krokem

1. Vejce vložíme do kastrolku se studenou vodou a špetkou soli.
2. Přivedeme k varu a od toho okamžiku vaříme přesně 2,5 minuty.
3. Ihned je podáváme, a to buďto vcelku v kalíšku na vajíčko.

Vejce do skla

Vejce do skla jsou jen jinou variantou vajec na měkko. Místo abychom je podávali v kalíšcích, rozbijeme na osobu 2-3 kusy vajec uvařených na měkko a lžičkou je přendáme do sklenice. Můžeme je osolit a ozdobit zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: