sobota 10. prosince 2011

Kapr načerno


Kapr jako hlavní štědrovečerní jídlo u nás nemá dlouhou tradici, jak bychom si mohli myslet. Štědrý den je dnem postním, a proto i charakter jídla byl postní, podávaly se ryby, protože se za maso nepovažovaly. Kapr však byl již v 18. století dražší než maso, a proto většina domácností musela dát přednost levnějším sladkovodním rybám, které se obvykle připravovaly nasladko.


Ingredience pro recept Kapr načerno:

4 porce kapra (jak ho pořídit, zabít, vykuchat a naporcovat zde), šálek kořenové zeleniny (mrkev, celer petržel), 1 malá cibule, 15 g hladké mouky, 15 g perníku, 50 g švestkových povidel, 15 g rozinek, 20 g mandlí, 50 g másla, 4 lžíce červeného vína nebo černého piva, citron, sůl, cukr, ocet, pepř, nové koření, bobkový list.

Kapr načerno krok za krokem:

1.Porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet.

2. Vložíme je do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Vyjmeme je a necháme okapat.

3. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na plátky, posypeme je lžičkou cukru a na másle usmažíme do červena.

4. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku.

5. Zeleninu zalijeme vývarem z kapra, přidáme 2 oloupaná kolečka citronu a jíšku. Rozšleháme a přivedeme k varu.

6. Do vroucí omáčky přidáme strouhaný perník, koření, lžičku octa a povidla. Vaříme 20 minut.

7. Do omáčky přilijeme víno nebo černé pivo a procedíme ji před hustý cedník. Podle chuti přisladíme nebo přikyselíme.

8. Mandle spaříme ve vroucí vodě, ochladíme ve studené a oloupeme. Rozinky propláchneme vroucí vodou. Obé pokrájíme na nudličky a přidáme do polévky. Lze použít i sušené švestky, ořechy, lžíci rybízové marmelády.

9. Nakonec vložíme porce kapra, které v omáčce krátce prohřejeme.

10. Omáčku necháme několik hodin rozležet a pak ji přihřejeme.

11. Kapra načerno podáváme s houskovými knedlíky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: