sobota 24. prosince 2011

Vánoční ovocný salát


Vánoční ovocný salát, foto med

Ovocný salát můžeme připravit z různých druhů ovoce, přičemž největší složku dělá čerstvé. Salát děláme nealkoholický, ale pro dospělé do něj můžeme nalít i trochu rumu nebo vodky a podávat jako alkoholickou ovocnou bouli.

Ingredience pro recept Vánoční ovocný salát:

Čerstvé ovoce – jablka, pomeranče, mandarinky, kiwi, hroznové víno bez pecek a další podle vlastního výběru; kompotované ovoce – ananas i s nálevem, případně i hrušky, jahody, broskve apod., jen musí být plody pevné, aby se "nerozblemcaly"; dále hrst rozinek, hrst oloupaných mandlí a hrst vlašských ořechů (kdo nemá rád jejich natrpkle svíravou chuť, je buď oloupe nebo vynechá a asi půl litru studeného slabého čaje nebo vody.

Vánoční ovocný salát krok za krokem: 
  1. Od každého ovoce vybereme 1 – 2 kusy. Oloupeme je a nakrájíme na menší kousky.
  2. Mandle spaříme v horké vodě, propláchneme studenou a oloupeme. Rozinky propláchneme vroucí vodou. Přidáme je i s mandlemi a ořechy (můžeme je rozpůlit) do mísy s ovocem.
  3. Ananas, není-li v kompotu pokrájen, nakrájíme na kostky a vlijeme i s nálevem.
  4. Dolijeme vychladlý čaj, případně džus nebo vodu. Lehce promícháme a dáme na několik hodin do ledničky.
  5. Vánoční ovocný salát podáváme kdykoliv během svátků i mimo ně a je-li o tuto osvěžující a zdravou pochoutku zájem, můžeme ovoce průběžně přidávat, případně druhy obměňovat.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře: