úterý 20. prosince 2011

Smažený kapr


Ke smažení je vhodný kapr šupinatý i lysec, který má jen málo, ale zato velkých šupin. Oba druhy mají jemnou kůži, nejchutnější jsou ryby tříleté o váze 2 – 3 kg.

Ingredience pro recept Smažený kapr:

Očištěný a naporcovaný kapr, sůl, podle chuti pepř., citronová šťáva, olej, na obalení: hladká mouka, 2 vejce rozšlehané v misce s trochou mléka nebo piva a solí, strouhanka.

Smažený kapr krok za krokem:

1.Jednotlivé porce kapra pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme a necháme chvíli rozležet.
2. Připravíme si ingredience pro trojobal – do jedné misky nasypeme hladkou mouku, do druhé rozšleháme vejce se solí a mlékem nebo pivem a do třetí strouhanku.
3. Kousky kapra obalíme nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
4. Rozpálíme pánev, nalijeme na ni olej a do horkého vkládáme obalenou rybu.
5. Smažíme zvolna, 10 až 15 minut, aby ryba nebyla uvnitř krvavá. Usmaženou klademe na vrstvu ubrousků nebo papírové utěrky, aby odsály nadbytečnou mastnotu.
6. Podáváme s plátkem citronu, a to buď horké anebo vychlazené.

TIP: Má-li kapr mnoho mlíčí, můžeme je usmažit také. Mlíčí nejprve chvilku povaříme ve slané vodě s trochou octa, aby ztuhlo, a pak je obalujeme stejně jako kapra a vysmažujeme dorůžova.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: