Příprava kapra v rosolu, foto med |
K rosolování se hodí jen ryby se silnou sliznatou kůží, tedy bezšupinatý hladký kapr, úhoř a lín. Ryba v rosolu dá sice víc práce, ale je dietnější, neboť nepotřebuje omastek. Navíc dobře vypadá a je proto vhodná ke svátečnímu stolování jako předkrm.
Ingredience pro recept Kapr v rosolu:
1 kg kapra (lína), 1/8 octa, 1 cibule, sůl, pepř, nové koření, 20 g želatiny a l/8 l horké vody, kořenová zelenina, citron, kudrnka, 1 l vývaru.
Kapr v rosolu krok za krokem:
- Naporcovanou rybu upravíme nejprve jako kapra namodro – položíme ho kůží nahoru a spatříme ji horkým octem.
- Očistíme a na kolečka (nebo nějak ozdobně) nakrájíme mrkev, celer, petržel i cibuli, dáme je do studené vody a uvedeme do varu. Osolíme a okořeníme.
- Když je zelenina poloměkká, přidáme rybu i s octem, a uvaříme ji doměkka.
- Aby rosol bezpečně ztuhl, musíme do vody přidat kromě ryby s kůží a s hlavou i želatinu. Připravíme ji podle návodu (každá vyžaduje trochu jiný postup).
- Rybu namodro uvařenou vyjmeme z vody, necháme dobře okapat a urovnáme ji na delší, ale plochou mísu.
- Nyní jednotlivé kousky ozdobíme plátky citrónu, kousky vařené zeleniny, kouskem kudrnky.
- Odvar přecedíme, želatinu rozpustíme, odvar znovu přivedeme do varu, pak do něho vmícháme rozpuštěnou želatinu, ale již nevaříme, nýbrž odstavíme.
- Když rosol poněkud prochladne, nalijeme jej na urovnanou rybu a necháme v chladu ztuhnout. Poté jednotlivé porce nakrájíme a klademe například na listy čerstvého salátu, můžeme obložit i rajčaty a okurkou… Podáváme s bílým pečivem nebo chlebem.
Tip
Pokud budeme rybu upravovat slavnostněji (kapra jsme ulovili či koupili, zabili a vykuchali), můžeme postupovat následně:
- Dno hlubší mísy vylijeme trochou rosolu a necháme ztuhnout.
- Nyní přichází na řadu naše obrazotvornost – budeme zajímavým způsobem tvořit obrazce a ornamenty ze zeleniny. Tu pak poklademe nejhezčími kusy ryby, kterou vykostíme.
- Zalijeme další dávkou rosolu, a když ztuhne, přidáme zbývající kousky a dolijeme zbytek rosolu.
- Necháme ztuhnout a před podáváním na okamžik mísu ponoříme do horké vody, aby se rosol snadno vyklopil na skleněný nebo porcelánový podnos.
- Kapra v rosolu dozdobíme citronem, zelenou petrželkou, rajčaty, salátem aj.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat