neděle 16. prosince 2012

Ovocné řezy

Ovocné řezy, foto med

Recept na tento koláč je od babičky Pavly a Zuzky z Příbrami (Děkujeme). Je lehký, osvěžující a strašně dobrý. Ovoce lze použít v podstatě jakékoli, které máme rádi, v případě nouze i kompotované.

Ingredience pro recept Ovocné řezy:

Piškot: 4 žloutky, 200 g moučkového cukru, 6 lžic horké vody, 6 lžic oleje, 200 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků.
Náplň: 1 šlehačka, 2 kelímky zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, různé druhy čerstvého ovoce – kiwi, broskve, maliny, borůvky, meruňky, jahody…
Poleva: 1/2 l vody, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru, kiwi nápoj

Ovocné řezy krok za krokem:

  1. Žloutky s cukrem utřeme do hustého krému, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vodu a olej.
  2. Ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta.
  3. Těsto vylijeme na vymaštěný a vysypaný vyšší plech na pečení a pečeme dozlatova na 180 °C. upéci.
  4. Upečený koláč necháme vychladnout v pekáči a mezitím si připravíme náplň.
  5. Očistíme a opláchneme ovoce, které chceme použít a necháme ho okapat.
  6. Vyšleháme tuhou šlehačku se ztužovačem a poté i s vanilkovým cukrem. Jemně do ní vmícháme zakysanou smetanu. Tímto krémem potřeme povrch vychladlého těsta.
  7. Vybrané ovoce nakrájíme na kolečka, na plátky, drobné necháme vcelku, a do řádků vedle sebe nebo jinak ozdobně rozložíme po krému.
  8. Uvaříme puding s vodou, cukrem a ovocným nápojem (chuťově odpovídající převaze ovoce na koláči), např. kiwi nápoj apod.
  9. Zchladlou polevu nalijeme na koláč opatrně ji rozetřeme. Necháme zcela ztuhnout.
  10. Ovocné řezy krájíme na dílky podle velikosti ovoce.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: