Ovocné řezy, foto med |
Recept na tento koláč je od babičky Pavly a Zuzky z Příbrami (Děkujeme). Je lehký, osvěžující a strašně dobrý. Ovoce lze použít v podstatě jakékoli, které máme rádi, v případě nouze i kompotované.
Ingredience pro recept Ovocné řezy:
Piškot: 4 žloutky, 200 g moučkového cukru, 6 lžic horké vody, 6 lžic oleje, 200 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků.Náplň: 1 šlehačka, 2 kelímky zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, různé druhy čerstvého ovoce – kiwi, broskve, maliny, borůvky, meruňky, jahody…
Poleva: 1/2 l vody, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru, kiwi nápoj
Ovocné řezy krok za krokem:
- Žloutky s cukrem utřeme do hustého krému, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vodu a olej.
- Ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta.
- Těsto vylijeme na vymaštěný a vysypaný vyšší plech na pečení a pečeme dozlatova na 180 °C. upéci.
- Upečený koláč necháme vychladnout v pekáči a mezitím si připravíme náplň.
- Očistíme a opláchneme ovoce, které chceme použít a necháme ho okapat.
- Vyšleháme tuhou šlehačku se ztužovačem a poté i s vanilkovým cukrem. Jemně do ní vmícháme zakysanou smetanu. Tímto krémem potřeme povrch vychladlého těsta.
- Vybrané ovoce nakrájíme na kolečka, na plátky, drobné necháme vcelku, a do řádků vedle sebe nebo jinak ozdobně rozložíme po krému.
- Uvaříme puding s vodou, cukrem a ovocným nápojem (chuťově odpovídající převaze ovoce na koláči), např. kiwi nápoj apod.
- Zchladlou polevu nalijeme na koláč opatrně ji rozetřeme. Necháme zcela ztuhnout.
- Ovocné řezy krájíme na dílky podle velikosti ovoce.
Žádné komentáře:
Okomentovat