neděle 28. července 2013

Sterilovaná červená řepa



Červená řepa je jednou z nejzdravějších zelenin. Detoxikuje a regeneruje organismus, podporuje dobrý zrak, zkvalitňuje vlasy a nehty, zpomaluje stárnutí a pomáhá při hubnutí. Více o červené řepě ZDE 


Ingredience pro recept Sterilovaná červená řepa:

1,5 kg červené řepy, 250 g křenu, citronová šťáva
Nálev: 3 l vody, 2 l octa, 500 g cukru nebo odpovídající množství umělého sladidla, 50 g soli, 1 lžička anýzových nebo fenyklových semínek.

Sterilovaná červená řepa krok za krokem:

1. Červenou řepu omyjeme a ve slupce vaříme 15-20 minut (podle velikosti). Také ji můžeme upéct v troubě.

2. Připravíme si nálev – ve vodě rozmícháme do rozpuštění cukr a sůl, potom přilijeme ocet a zahřejeme na asi 80 °C

3. Zchladlé bulvy oloupeme a buď je nakrájíme na plátky, kostičky či jiné tvary, anebo nahrubo nastrouháme.

4. Křen oškrábeme, nastrouháme na jemnějším struhadle a pokapeme ho citronovou šťávou, která ho chrání proti plesnivění. Pak křen smícháme s řepou.

5. Červenou řepu s křenem naskládáme do skleniček, zalijeme připraveným nálevem a zavíčkujeme.

6. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

7. Sterilovanou červenou řepu používáme podobně, jako kyselé okurky, tedy přidáváme ji jako přílohu k masu a dalším pokrmům, anebo z ní připravujeme boršč.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: