![]() |
Sterilovaná červená řepa, foto med |
Červená řepa je jednou z nejzdravějších zelenin. Detoxikuje a regeneruje organismus, podporuje dobrý zrak, zkvalitňuje vlasy a nehty, zpomaluje stárnutí a pomáhá při hubnutí. Více o červené řepě ZDE
Ingredience pro recept Sterilovaná červená řepa:
1,5 kg červené řepy, 250 g křenu, citronová šťávaNálev: 3 l vody, 2 l octa, 500 g cukru nebo odpovídající množství umělého sladidla, 50 g soli, 1 lžička anýzových nebo fenyklových semínek.
Sterilovaná červená řepa krok za krokem:
- Červenou řepu omyjeme a ve slupce vaříme 15-20 minut (podle velikosti). Také ji můžeme upéct v troubě.
- Připravíme si nálev – ve vodě rozmícháme do rozpuštění cukr a sůl, potom přilijeme ocet a zahřejeme na asi 80 °C
- Zchladlé bulvy oloupeme a buď je nakrájíme na plátky, kostičky či jiné tvary, anebo nahrubo nastrouháme.
- Křen oškrábeme, nastrouháme na jemnějším struhadle a pokapeme ho citronovou šťávou, která ho chrání proti plesnivění. Pak křen smícháme s řepou.
- Červenou řepu s křenem naskládáme do skleniček, zalijeme připraveným nálevem a zavíčkujeme.
- Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
- Sterilovanou červenou řepu používáme podobně, jako kyselé okurky, tedy přidáváme ji jako přílohu k masu a dalším pokrmům, anebo z ní připravujeme boršč.
Žádné komentáře:
Okomentovat