Klasická mramorovaná bábovka, foto med |
Klasickou mramorovanou bábovku, jakou dělala naše babička, je snadné upéct a ještě snadnější sníst.
Ingredience pro recept Klasická mramorovaná bábovka:
300 g polohrubé mouky, 100 g Hery nebo jiného tuku, 4 vejce, 120-150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ balíčku prášku do pečiva, 1-2 polévkové lžíce kakaa, olej a mouku na vymazání formy
Klasická mramorovaná bábovka krok za krokem:
- Utřeme Heru a cukrem do pěny.
- Rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Do bílků nesmí přijít ani malý kousek žloutku, jinak se nepodaří ušlehat tuhý sníh.
- Žloutky postupně vmícháme do utřené Hery, přidáme i vanilkový cukr.
- Zapneme troubu na 170 °C, aby se vyhřála, než těsto dokončíme.
- Z bílků a malé špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme do těsta.
- Nakonec vmícháme tuhý sníh.
- Nyní těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme kakaový prášek (bude-li těsto příliš husté, zředíme ho lžící mléka).
- Bábovkovou formu, pokud není silikonová nebo teflonová, vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- Střídavě do formy, kterou otáčíme, naléváme světlé a tmavé těsto.
- Klasickou mramorovanou bábovku upečeme ve středně vyhřáté troubě (170 – 180 °C). Zkoušku provádíme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky – nesmí na ní zůstat nalepené žádné těsto.
- Nakonec můžeme bábovku pocukrovat. Vhodným nápojem k bábovce je káva nebo kakao.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat