Slaný cibulový koláč se žampiony, foto med |
Slaný koláč, quiche, cibulový koláč a další názvy má slaná pochoutka pocházející z Francie.
Ingredience pro recept Slaný cibulový koláč se žampiony:
Těsto - 250 g hladké mouky, 125 g hery, 100 ml studené vody, sůl
Náplň - 5 větších cibulí (část může být červených), 2 vejce, 200 g žampionů, 100 g strouhaného sýra (Gouda nebo eidam), 50 g strouhané Nivy, kelímek zakysané smetany, olej, sůl, pepř, špetka provensálského koření.
Slaný cibulový koláč se žampiony krok za krokem:
Korpus, foto med |
- Na vál nasypeme mouku, přidáme změklý tuk, podle potřeby vodu a špetku soli. Vypracujeme těsto a odložíme ho alespoň na hodinu do ledničky.
- Cibule oloupeme, nakrájíme na kroužky a smažíme na oleji.
- Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme k částečně osmažené cibuli. Až zezlátne, pánev odstavíme a necháme zchladnout.
- Do směsi cibule s žampiony přidáme hustou zakysanou smetanu, 2 vejce, osolíme, okořeníme, opatrně promícháme a poté vmícháme nastrouhané sýry.
- Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C.
- Pomoučíme vál a těsto válečkem vyválíme na výšku asi půl centimetru.
- Na tuto placku přiložíme koláčovou nebo dortovou formu a obrýsujeme její tvar, který posléze vykrojíme nožem nebo rádýlkem.
- Formu vymastíme olejem a vyříznuté kolo do ní vložíme. Z odřezků těsta vyválíme váleček, který položíme na obvod formy a vytvoříme z něj stěny koláče. Dno několikrát propíchneme vidličkou, aby se těsto nevydulo.
- Cibulovou hmotu nalijeme na korpus a vložíme do trouby. Zbude-li nám kousek těsta, uděláme mřížku nebo jen hvězdičku.
- Pečeme asi 35 minut. Koláč by měl na povrchu lehce zezlátnout.
- Po upečení necháme 10 minut stát, až horký sýr ztuhne a koláč se tím zpevní. Nakrájíme na dílky a podáváme horké.
Žádné komentáře:
Okomentovat