středa 2. ledna 2013

Slaný cibulový koláč se žampiony

Slaný cibulový koláč se žampiony, foto med

Slaný koláč, quiche, cibulový koláč a další názvy má slaná pochoutka pocházející z Francie.

Ingredience pro recept Slaný cibulový koláč se žampiony:


Těsto - 250 g hladké mouky, 125 g hery, 100 ml studené vody, sůl
Náplň -  5 větších cibulí (část může být červených), 2 vejce, 200 g žampionů, 100 g strouhaného sýra (Gouda nebo eidam), 50 g strouhané Nivy, kelímek zakysané smetany, olej, sůl, pepř, špetka provensálského koření.

Slaný cibulový koláč se žampiony krok za krokem:


Korpus, foto med

  1. Na vál nasypeme mouku, přidáme změklý tuk, podle potřeby vodu a špetku soli. Vypracujeme těsto a odložíme ho alespoň na hodinu do ledničky.
  2. Cibule oloupeme, nakrájíme na kroužky a smažíme na oleji.
  3. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme k částečně osmažené cibuli. Až zezlátne, pánev odstavíme a necháme zchladnout.
  4. Do směsi cibule s žampiony přidáme hustou zakysanou smetanu, 2 vejce, osolíme, okořeníme, opatrně promícháme a poté vmícháme nastrouhané sýry.
  5. Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C.
  6. Pomoučíme vál a těsto válečkem vyválíme na výšku asi půl centimetru.
  7. Na tuto placku přiložíme koláčovou nebo dortovou formu a obrýsujeme její tvar, který posléze vykrojíme nožem nebo rádýlkem.
  8. Formu vymastíme olejem a vyříznuté kolo do ní vložíme. Z odřezků těsta vyválíme váleček, který položíme na obvod formy a vytvoříme z něj stěny koláče. Dno několikrát propíchneme vidličkou, aby se těsto nevydulo.
  9. Cibulovou hmotu nalijeme na korpus a vložíme do trouby. Zbude-li nám kousek těsta, uděláme mřížku nebo jen hvězdičku.
  10. Pečeme asi 35 minut. Koláč by měl na povrchu lehce zezlátnout.
  11. Po upečení necháme 10 minut stát, až horký sýr ztuhne a koláč se tím zpevní. Nakrájíme na dílky a podáváme horké.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: