čtvrtek 16. května 2013

Houbová omáčka z májovek


Na jaře můžeme při procházkách narazit na bílé až okrové houby s intenzivní vůní mouky. Je to čirůvka májovka - výrazná jedlá houba Roste na loukách a okrajích lesů. Má bílé husté lupeny bělavé barvy. V kuchyni se hodí k všestrannému použití, k dochucení polévek, výrobě salátů, omáček i k nakládání do octa. 

Ingredience pro recept Houbová omáčka z májovek:


Asi půl kila májovek, cibule, kelímek smetany, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, šťáva z citrónu, pepř, sůl, mletý kmín.

Houbová omáčka z májovek krok za krokem:

1. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme ji na másle zesklovatět a přidáme májovky. Okořeníme, osolíme a dusíme asi 15 minut.

3. Vydušené houby zaprášíme moukou a mírně podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Mícháme, aby omáčka byla pěkně hladká.

4. Nakonec houby zalijeme smetanou, necháme jen prohřát a hned podáváme.

5. Houbovou omáčku z májovek podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: