Na jaře můžeme při procházkách narazit na bílé až okrové houby s intenzivní vůní mouky. Je to čirůvka májovka - výrazná jedlá houba Roste na loukách a okrajích lesů. Má bílé husté lupeny bělavé barvy. V kuchyni se hodí k všestrannému použití, k dochucení polévek, výrobě salátů, omáček i k nakládání do octa.
Ingredience pro recept Houbová omáčka z májovek:
Asi půl kila májovek, cibule, kelímek smetany, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, šťáva z citrónu, pepř, sůl, mletý kmín.
Houbová omáčka z májovek krok za krokem:
1. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme ji na másle zesklovatět a přidáme májovky. Okořeníme, osolíme a dusíme asi 15 minut.
3. Vydušené houby zaprášíme moukou a mírně podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Mícháme, aby omáčka byla pěkně hladká.
4. Nakonec houby zalijeme smetanou, necháme jen prohřát a hned podáváme.
5. Houbovou omáčku z májovek podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat