Klasické jablečné řezy, foto med |
Ochucená jablka mezi dvěma plackami těsta, to je klasická příprava oblíbených řezů. Moučník bude tím chutnější, čím chutnější budou použitá jablka.
Ingredience pro recept Klasické jablečné řezy:
Těsto: 400 g hladké mouky, 2/3 prášku do pečiva, 60 g moučkového cukru, 250 g tuku (máslo nebo Hera apod.), podle potřeby mléko nebo voda.
Náplň: 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek, 50-70 g pískového cukru (podle sladkosti jablek), 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce rumu. 1 vejce nebo mléko na potření.
Klasické jablečné řezy krok za krokem:
- Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.
- Přidáme změklý tuk, cukr a popř. mléko či studenou vodu a vypracujeme hladké, nelepivé těsto a necháme ho 20 minut odpočinout v chladničce.
- Jablka očistíme, případně oloupeme, odstraníme jadřince a nahrubo je nastrouháme.
- Smícháme je s cukrem a pudinkovým práškem.
- Těsto rozdělíme na poloviny obě rozválíme na placky. První navalíme na váleček a umístíme ho na plech vyložený papírem na pečení.
- Na něj rozestřeme jablečnou náplň.
- Tu překryjeme druhou plackou, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem (nebo mlékem) a několikrát propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláč pečeme asi 40 minut do zlatova.
- Vychladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
- Klasické jablečné řezy můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo vyšlehanou šlehačkou.
Dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat