pátek 15. listopadu 2024

Klasické jablečné řezy

 

Klasické jablečné řezy, foto med

Ochucená jablka mezi dvěma plackami těsta, to je klasická příprava oblíbených řezů. Moučník bude tím chutnější, čím chutnější budou použitá jablka.

Ingredience pro recept Klasické jablečné řezy:

Těsto: 400 g hladké mouky, 2/3 prášku do pečiva, 60 g moučkového cukru, 250 g tuku (máslo nebo Hera apod.), podle potřeby mléko nebo voda.

Náplň: 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek, 50-70 g pískového cukru (podle sladkosti jablek), 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce rumu. 1 vejce nebo mléko na potření.

Klasické jablečné řezy krok za krokem:

Koláč připravený do trouby, foto med
  1. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva.
  2. Přidáme změklý tuk, cukr a popř. mléko či studenou vodu a vypracujeme hladké, nelepivé těsto a necháme ho 20 minut odpočinout v chladničce. 
  3. Jablka očistíme, případně oloupeme, odstraníme jadřince a nahrubo je nastrouháme. 
  4. Smícháme je s cukrem a pudinkovým práškem.
  5. Těsto rozdělíme na poloviny obě rozválíme na placky. První navalíme na váleček a umístíme ho na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Na něj rozestřeme jablečnou náplň.
  7. Tu překryjeme druhou plackou, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem (nebo mlékem) a několikrát propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára.
  8. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláč pečeme asi 40 minut do zlatova.
  9. Vychladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
  10. Klasické jablečné řezy můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo vyšlehanou šlehačkou.

Dobrou chuť

Žádné komentáře: