
Kynuté svatomartinské rohlíčky, foto med 
Svátek svatého Martina je 11. listopadu a je významný svou symbolikou konce podzimu a začínající zimou. Přijížděl na bílém koni, což značilo první sníh. Oslavou tohoto svátku jsou svatomartinské hody, jejich hlavním lákadlem je pečená husa, mladé (svatomartinské) víno, polévka kaldoun a jako dezert svatomartinské rohlíčky. Ty se dělají různými způsoby, z nichž jedním jsou rohlíčky z kynutého těsta plněné ořechovou nebo makovou nádivkou.
Ingredience pro recept Svatomartinské rohlíčky kynuté:
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, kostka kvasnic, 100 g změklého másla, 2 žloutky, 40 g cukru, špetka soli, 1-2 lžíce rumu, citronová kůra u ½ citronu.
Ořechová náplň: 150 ml mléka, 150 g mletých vlašských ořechů, 20-30 g moučkového cukru, vanilkový cukr, podle potřeby mleté piškoty na zahuštění, rum podle chuti.
![]()  | 
| Před pečením, foto med | 
Svatomartinské rohlíčky kynuté krok za krokem:
- Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a na teplejším místě necháme vzejít kvásek.
 - Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a všechny zbývající ingredience – cukr, sůl, žloutky, máslo, nastrouhanou citronovou kůru a rum.
 - Zaděláme hladké nelepivé těsto, poprášíme ho moukou a přikryjeme utěrkou. Dáme kynout na teplé místo asi na hodinu.
 - Připravíme si náplň. Svaříme mléko s cukry a rumem, do horkého nasypeme mleté ořechy. Krátce je necháme přejít varem, promícháme a odstavíme. Je-li nádivka řídká, zahustíme ji mletými piškoty. Necháme vychladit.
 - Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vám a rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme to tvaru kruhu.
 - Rádlem každý kruh rozkrojíme na 6 trojúhelníkových výsečí. Na každý trojúhelník vložíme lžíci nádivky, ohneme rohy a pevně srolujeme od širšího konce ke špičce.
 - Rohlíčky položíme na plech vyložený papírem na pečení v dostatečných rozestupech a necháme pod utěrkou ještě 20 minut kynout. Troubu vyhřejeme na 180 °C.
 - Pak pečivo potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme asi 30 minut (podle druhu trouby) dozlatova.
 - Vychladlé svatomartinské rohlíčky kynuté pocukrujeme a podáváme.
 
Dobrou chuť!

Žádné komentáře:
Okomentovat