![]() |
| Kdoulový kompot, foto med |
Kdoulový kompot se připravuje podobně jako z jiného tvrdého ovoce (např. jablek či hrušek). Kompot z kdoulí má krásně aromatickou chuť, vůni i barvu, skvěle se hodí k masu i jako sladká příloha.
Ingredience pro recept Kdoulový kompot:
Na 600 g kdoulí 300 ml vody, 150 g cukru a šťáva z 1 citronu nebo půl lžičky kyseliny citronové. K okořenění lze použít hřebíček, kousky celé skořice, vanilkový lusk, pomerančovou kůru…
![]() |
| Kdoule, foto med |
Kdoulový kompot krok za krokem:
- Kdoule dobře omyjeme, zbavíme chloupků na povrchu, odstraníme jádřince a nakrájíme na čtvrtky nebo na kostky.
- Hned je vkládáme do hrnce s vodu s citronovou šťávou nebo kyselinu citronovou, aby dužina nehnědla.
- Přidáme cukr a zvolené koření a na mírném plamenu vaříme asi 20–30 minut, dokud kdoule zpola nezměknou.
- Naplníme je do horkých sterilizovaných sklenic, dolijeme tolik vody, aby bylo ovoce ponořené, zavíčkujeme, a zavařujeme cca 20 minut při 80-90 °C.
- Kdoulový kompot podáváme dobře vychlazený. Nebo scezené přidáváme k pečenému vepřovému masu či ke zvěřině.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:
Okomentovat