pátek 21. listopadu 2025

Kdoulový kompot

 

Kdoulový kompot, foto med

Kdoulový kompot se připravuje podobně jako z jiného tvrdého ovoce (např. jablek či hrušek). Kompot z kdoulí má krásně aromatickou chuť, vůni i barvu, skvěle se hodí k masu i jako sladká příloha.


Ingredience pro recept Kdoulový kompot:

Na 600 g kdoulí 300 ml vody, 150 g cukru a šťáva z 1 citronu nebo půl lžičky kyseliny citronové. K okořenění lze použít hřebíček, kousky celé skořice, vanilkový lusk, pomerančovou kůru…

Kdoule, foto med


Kdoulový kompot krok za krokem:

  1. Kdoule dobře omyjeme, zbavíme chloupků na povrchu, odstraníme jádřince a nakrájíme na čtvrtky nebo na kostky.
  2. Hned je vkládáme do hrnce s vodu s citronovou šťávou nebo kyselinu citronovou, aby dužina nehnědla.
  3. Přidáme cukr a zvolené koření a na mírném plamenu vaříme asi 20–30 minut, dokud kdoule zpola nezměknou.
  4. Naplníme je do horkých sterilizovaných sklenic, dolijeme tolik vody, aby bylo ovoce ponořené, zavíčkujeme, a zavařujeme cca 20 minut při 80-90 °C.
  5. Kdoulový kompot podáváme dobře vychlazený. Nebo scezené přidáváme k pečenému vepřovému masu či ke zvěřině.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: