neděle 30. listopadu 2025

Jablkový mřížkový koláč

 

Jablkový mřížkový koláč, foto med

Dozrálá jablka by bylo škoda nevyužít jich k přípravě koláčů. Ten dnešní bude na plechu a ozdobený mřížkou. Pro opravdové labužníky můžeme k řezu na talířku přidat kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.


Ingredience pro recept Jablkový mřížkový koláč:

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, špetka soli. 

Náplň: 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, cukru podle chuti a sladkosti jablek, 1 vanilkový pudinkový prášek, 300 ml vody, citronová šťáva.

Mřížkový koláč s jablky, foto med


Jablkový mřížkový koláč krok za krokem:

  1. Z mouky promíchané s práškem do pečiva, tuku, cukru, vajec a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout v chladu asi 30 minut.
  2. Očistíme jablka, a buď je nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme nahrubo. Zakapeme citronem a smícháme s cukrem.
  3. Dáme vařit větší část vody, do které vložíme připravená jablka a přivedeme k varu.
  4. Ve zbytku vody rozmícháme puding a vlijeme do vroucí směsi. Jakmile zhoustne, odstavíme a necháme vychladit.
  5. Z těsta odkrojíme kus na mřížku a zbytek rozválíme na placku na plech, který vyložíme papírem na pečení.
  6. Na placku rozprostřeme jablka s pudingem a na něj z proužků těsta vytvarujeme mřížku.
  7. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
  8. Jablkový mřížkový koláč nakrájíme na řezy a podáváme zchladlý a pocukrovaný.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: