![]() |
| Jablkový mřížkový koláč, foto med |
Dozrálá jablka by bylo škoda nevyužít jich k přípravě koláčů. Ten dnešní bude na plechu a ozdobený mřížkou. Pro opravdové labužníky můžeme k řezu na talířku přidat kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Ingredience pro recept Jablkový mřížkový koláč:
Těsto: 400 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, špetka soli.
Náplň: 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, cukru podle chuti a sladkosti jablek, 1 vanilkový pudinkový prášek, 300 ml vody, citronová šťáva.
![]() |
| Mřížkový koláč s jablky, foto med |
Jablkový mřížkový koláč krok za krokem:
- Z mouky promíchané s práškem do pečiva, tuku, cukru, vajec a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout v chladu asi 30 minut.
- Očistíme jablka, a buď je nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme nahrubo. Zakapeme citronem a smícháme s cukrem.
- Dáme vařit větší část vody, do které vložíme připravená jablka a přivedeme k varu.
- Ve zbytku vody rozmícháme puding a vlijeme do vroucí směsi. Jakmile zhoustne, odstavíme a necháme vychladit.
- Z těsta odkrojíme kus na mřížku a zbytek rozválíme na placku na plech, který vyložíme papírem na pečení.
- Na placku rozprostřeme jablka s pudingem a na něj z proužků těsta vytvarujeme mřížku.
- Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
- Jablkový mřížkový koláč nakrájíme na řezy a podáváme zchladlý a pocukrovaný.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:
Okomentovat