neděle 9. listopadu 2025

Cibulové chutney (čatní)

 

Cibulové chutney (čatní), foto med

Cibulové chutney skvěle dochutí grilovaná i pečená masa, hamburgery, sýry, je vhodné i jako doplněk chlebíčků s masovými pomazánkami. Správně připravené vydrží v chladničce až půl roku. Jeho příprava je snadná, koření můžeme měnit podle chuti.


Ingredience pro recept Cibulové chutney:

6 středně velkých červených cibulí, 100 ml červeného vína, 50 ml červeného vinného octa, 2 lžíce balzamikového octa, 120 g třtinového cukru, 3 lžíce olivového oleje, sůl a koření dle chuti např. - chilli paprička, čerstvý nebo sušený zázvor, tymián, rozmarýnu, mletý černý pepř. Sušeného lžičku, čerstvého snítku.

Čatní s grilovaným krocanem, foto med


Cibulové chutney krok za krokem:

  1. 1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Oloupaný zázvor nastrouháme a chilli papričku bez semínek drobně nasekáme, pepř čerstvě nadrtíme nebo nameleme. 
  2. 2. Na oleji za stálého míchání orestujeme cibuli a papričku. 
  3. 3. Podlijeme vínem, balzamikovým a vinným octem.
  4. 4. Přidáme cukr, sůl a zvolené koření a na mírném ohni vaříme za občasného míchání do zhoustnutí směsi. 
  5. 5. Hotovým chutney naplníme sterilované sklenice a uzavřeme. 
  6. 6. Cibulové chutney skladujeme v chladničce a podáváme jako přílohu k masu, na chlebíčky nebo toasty se sýrem. 

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: