![]() |
| Pečená svatomartinská husa, foto Pascal |
Pečená husa je tradiční pokrm podávaný zejména na svátek Martina, někde i na svátek Václava. Obecně se považuje za výjimečnou lahůdku, jejíž příprava je poměrně nenáročná. Aby chuť masa vynikla, použijeme jen kmín a sůl. Kdo má rád, může do dutiny husy vložit jablko.
Ingredience pro recept Pečená svatomartinská husa:
Husa, sůl, kmín
![]() |
| Pečená husa, foto Pascal |
Pečená svatomartinská husa krok za krokem:
- Husu připravíme na pečení den předem. Důkladně ji zvenku i zevnitř omyjeme a osušíme.
- Odřízneme křídla v kloubu.
- Zvenčí i zevnitř ji důkladně osolíme a posypeme kmínem. Necháme v chladnu do dalšího dne odležet.
- Troubu předehřejeme na 120 °C.
- Na dno velkého pekáče uložíme odříznutá křídla, na která položíme husu prsy dolů. Mírně podlijeme vodou nebo vývarem, zaklopíme víkem a pečeme asi 4-6 hodin podle velikosti ptáka. V průběhu pečení hubu otočíme prsy nahoru a pečeme doměkka za občasného polévání výpekem. Sádlo průběžně odebíráme do sklenice.
- Poté víko odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme dozlatova.
- Výpek přecedíme do kastrůlku, seškrabeme ho i ze stěn a svaříme jej na silnou šťávu, kterou jednotlivé porce přelijeme.
- Pečená svatomartinská husa se podává se dvěma druhy knedlíků (houskovým, špekovým, karlovarským, bramborovým) nebo lokšemi a se dvěma druhy kysaného zelí (červeným a bílým).
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:
Okomentovat