čtvrtek 6. listopadu 2025

Pečená svatomartinská husa

 

Pečená svatomartinská husa, foto Pascal

Pečená husa je tradiční pokrm podávaný zejména na svátek Martina, někde i na svátek Václava. Obecně se považuje za výjimečnou lahůdku, jejíž příprava je poměrně nenáročná. Aby chuť masa vynikla, použijeme jen kmín a sůl. Kdo má rád, může do dutiny husy vložit jablko. 


Ingredience pro recept Pečená svatomartinská husa:

Husa, sůl, kmín

Pečená husa, foto Pascal


Pečená svatomartinská husa krok za krokem:

  1. Husu připravíme na pečení den předem. Důkladně ji zvenku i zevnitř omyjeme a osušíme.
  2. Odřízneme křídla v kloubu.
  3. Zvenčí i zevnitř ji důkladně osolíme a posypeme kmínem. Necháme v chladnu do dalšího dne odležet. 
  4. Troubu předehřejeme na 120 °C.
  5. Na dno velkého pekáče uložíme odříznutá křídla, na která položíme husu prsy dolů. Mírně podlijeme vodou nebo vývarem, zaklopíme víkem a pečeme asi 4-6 hodin podle velikosti ptáka. V průběhu pečení hubu otočíme prsy nahoru a pečeme doměkka za občasného polévání výpekem. Sádlo průběžně odebíráme do sklenice.
  6. Poté víko odklopíme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme dozlatova. 
  7. Výpek přecedíme do kastrůlku, seškrabeme ho i ze stěn a svaříme jej na silnou šťávu, kterou jednotlivé porce přelijeme.
  8. Pečená svatomartinská husa se podává se dvěma druhy knedlíků (houskovým, špekovým, karlovarským,  bramborovým) nebo lokšemi a se dvěma druhy kysaného zelí (červeným a bílým).

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: