![]() |
| Dýňová polévka s kokosovým mlékem, foto med |
Polévka z dýně, zvláště pak z druhu Hokkaidó, získává rok od roku stále větší oblibu. Ozvláštnit ji mohou různé přidané ingredience, jako je víno nebo kokosové mléko.
Ingredience pro recept Dýňová polévka s kokosovým mlékem:
Dýně Hokkaidó nebo máslová apod. (asi 1 kg), 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 50 g červené kari pasty, 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 400 ml kokosového mléka.
![]() |
| Pečená dýně, foto med |
Dýňová polévka s kokosovým mlékem krok za krokem:
- Zapneme troubu na 200 °C.
- Dýni rozpůlíme a vydlabeme z ní měkkou dužinu se semínky. Ty můžeme později upražit a použít do polévky nebo jen na mlsání. Odkrojíme stopku a tuhý spodní konec. Hokkaidó neloupeme, ostatní druhy ano.
- Očištěnou dužinu dýně nakrájíme na asi centimetr silné plátky, posolíme je, postříkáme olejem naskládáme v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení.
- Ve vyhřáté troubě a pečeme 30 minut, dokud se na dýni nezačnou dělat nahnědlé puchýřky a nezměkne.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na lžíci olivového oleje.
- Přidáme kari pastu a za stálého míchání ji necháme rozvonět. Poté zalijeme vývarem.
- Upečenou dýni v kusech vložíme do polévky, a nakonec vše zalijeme kokosovým mlékem.
- Vaříme odkryté a na mírném ohni asi čtvrt hodinky.
- Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
- Dýňovou polévku s kokosovým mlékem podáváme horkou, můžeme ji dochutit opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky, krutony nebo kapkou dýňového oleje.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:
Okomentovat