středa 12. listopadu 2025

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

 

Dýňová polévka s kokosovým mlékem, foto med

Polévka z dýně, zvláště pak z druhu Hokkaidó, získává rok od roku stále větší oblibu. Ozvláštnit ji mohou různé přidané ingredience, jako je víno nebo kokosové mléko. 


Ingredience pro recept Dýňová polévka s kokosovým mlékem:

Dýně Hokkaidó nebo máslová apod. (asi 1 kg), 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 50 g červené kari pasty, 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 400 ml kokosového mléka.

Pečená dýně, foto med


Dýňová polévka s kokosovým mlékem krok za krokem:

  1. Zapneme troubu na 200 °C. 
  2. Dýni rozpůlíme a vydlabeme z ní měkkou dužinu se semínky. Ty můžeme později upražit a použít do polévky nebo jen na mlsání. Odkrojíme stopku a tuhý spodní konec. Hokkaidó neloupeme, ostatní druhy ano.
  3. Očištěnou dužinu dýně nakrájíme na asi centimetr silné plátky, posolíme je, postříkáme olejem naskládáme v jedné vrstvě na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Ve vyhřáté troubě a pečeme 30 minut, dokud se na dýni nezačnou dělat nahnědlé puchýřky a nezměkne.
  5. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na lžíci olivového oleje. 
  6. Přidáme kari pastu a za stálého míchání ji necháme rozvonět. Poté zalijeme vývarem
  7. Upečenou dýni v kusech vložíme do polévky, a nakonec vše zalijeme kokosovým mlékem. 
  8. Vaříme odkryté a na mírném ohni asi čtvrt hodinky. 
  9. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
  10. Dýňovou polévku s kokosovým mlékem podáváme horkou, můžeme ji dochutit opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky, krutony nebo kapkou dýňového oleje.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: