středa 3. prosince 2025

Dýňové pizza koláčky

 

Dýňové pizza koláčky, foto med

Na zdravou večeři nebo rychlé pohoštění návštěvy připravíme pizza koláčky z dýně. Nejlepší bude Hokkaidó, kterou nemusíme loupat, ale vhodné jsou všechny jedlé druhy.


Ingredience pro recept Dýňové pizza koláčky:

Těsto: 500 g dýně, 50 ml mléka, 500-550 d hladké mouky (nejlépe špaldové), 1 vejce, 150 g zakysané smetany, 2 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, olej (nejlépe olivový). 

Na obložení: rajčatový protlak, plátky šunky, rajčat, popř. další zeleniny, strouhaný sýr, čerstvé či sušené bylinky – oregano, bazalka, tymián apod.

Před pečením, foto med


Dýňové pizza koláčky krok za krokem:

  1. 1. Dýni rozpůlíme, vydlabeme dužinu se semínky, odřízneme stopku a pokud nemáme Hokkaidó, oloupeme ji.  
  2. 2. Očištěnou dýni nakrájíme na asi centimetrové plátky a na plechu vyloženém papírem na pečení upečeme v předehřáté troubě do měkka (asi 15 minut).
  3. 3. Upečenou dýni s mlékem rozmixujeme dohladka.
  4. 4. Přidáme vejce a zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a vmícháme mouku s práškem do pečiva.
  5. 5. Vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Rozkrájíme ho na asi 10 stejných kousků a vytvarujeme z nich koláčky s vyšším okrajem.
  6. 6. Každý koláček potřeme rajským protlakem a poklademe podle chuti šunkou nebo salámem, plátky rajčat, popř. olivy. Přidáme zelené nebo sušené koření a zasypeme strouhaným sýrem.
  7. 7. Mini pizzy klademe na papír na pečení na plechu, okraje potřeme olivovým olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C upečeme (asi 20 minut).
  8. 8. Dýňové pizza koláčky podáváme horké, ale chutné budou i studené.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: