sobota 6. prosince 2025

Crème brûlée

 

Crème brûlée, foto med

Crème brûlée je variace pudinku s karamelovou krustou na povrchu. Tu vyrobíme rozžhavením cukru na povrchu, a to buď flambovacím hořákem nebo flambováním alkoholem. Podáváme ho zastudena v ohnivzdorných miskách, případně ho můžeme dozdobit drobným ovocem, jako např. malinami, borůvkami apod.


Ingredience pro recept Crème brûlée:

5 žloutků, 100 g krupicového cukru, vanilková esence, 2 smetany ke šlehání. Na povrch 4 lžíce krupicového cukru. 

Příprava Crème brûlée, foto med


Crème brûlée krok za krokem:

  1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vanilkovou esenci.
  2. Poté za stálého míchání pomalu přilejeme šlehačku. 
  3. Směs rozdělíme do čtyř zapékacích misek, ty postavíme na pekáč, do kterého nalijeme so dvou třetin teplou vodu.
  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C s pečeme 45 minut. Výsledná hustota by měla být asi jako puding.
  5. Hotový vychladlý krém dáme na dvě hodiny do ledničky.
  6. Před podáváním povrch dezertu v každé misce posypeme lžící cukru a žíháme buď flambovacím hořákem nebo zapáleným alkoholem tak, aby se cukr roztavil do karamelu.  
  7. Crème brûlée ihned podáváme. Můžeme ho dozdobit drobným ovocem, třeba malinami, případně i kopečkem šlehačky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: