úterý 14. června 2011

Polévka Gaspacho


Balzamikový ocet je považován za jeden z nejchutnějších octů, bez něhož by některé pokrmy zdaleka nechutnaly tak, jak mají. Tmavý, jemný a lehce nasládlý ocet z vinné odrůdy Trebbiana je namíchán s vybranou směsí bylinek a vonných esencí a zraje v sudech od pár let po třeba až čtvrt století. Od doby zrání je odvozena cena i způsob jeho použití. Pod názvem balsamico dostaneme v obchodech řadu druhů tohoto octa, které s originálem mají jen málo společného. Originál poznáme podle vyznačené doby zrání da insalata (mladé), medio-corpo (střední) a extra vecchio (staré). Příklad použití balzamikového octa si ukážeme na chlazené polévce Gaspacho, kterou mnozí známe ze seriálu Červený trpaslík.


Ingredience pro recept Polévka Gaspacho:

1 cibule šalotka, 500 g rajčat, 1 malá dužnatá paprika, 1/2 salátové okurky, 0,5 l rajčatové šťávy nebo vody, 100 ml olivového oleje lisovaného za studena, 1 lžíce balzamikového octa, stroužek česneku, špetka sladké papriky a špetka pepře, sůl, tmavý chléb či pečivo.

Polévka Gaspacho krok za krokem:

1. Veškerou zeleninu pečlivě omyjeme. Cibuli oloupeme, z papriky odstraníme jádřinec a žebra, okurku oloupeme.

2. Do vroucí vody vložíme na pár vteřin rajčata, pak je prudce ochladíme a oloupeme.

3. Okurku a papriku nakrájíme nadrobno.

4. Cibuli, rajčata a česnek vložíme do mixeru, přidáme rajčatovou šťávu nebo vodu, olej, ocet balsamico, koření, sůl a vše důkladně rozmixujeme.

5. Jemný zeleninový krém můžeme zahustit tím, že v něm rozmixujeme i kousek tmavého pečiva

6. Směs vlijeme do polévkové mísy a přidáme nadrobno pokrájenou okurku a papriku.

7. Polévka Gaspacho dáme vychladit do ledničky.

8. Před podáváním usmažíme na olivovém oleji krutony (kostičky) z chleba nebo tmavého pečiva, které vkládáme do talíře.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: