Lívance s jahodovou šlehačkou a jahodami, foto med |
Léto, prázdniny, lívance a jahody - to prostě patří k sobě. Tuto pochoutku ocení nejen děti. A kalorie? Ty vyplaveme nebo vyběháme.
Ingredience pro recept Lívance s jahodovou šlehačkou a jahodami:
1 l mléka, asi 500 g hladké mouky, 2 vejce, 20 g kvasnic, lžička cukru, sůl, olej na smažení, asi 500 g jahod, smetana na šlehání, vanilkový cukr.Lívance s jahodovou šlehačkou a jahodami krok za krokem:
- Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme mouku, cukr, špetku soli, vejce a dobře rozmícháme.
- Necháme kynout na teplém místě. Vznikne řídké těsto.
- Mezitím opláchneme a odstopkujeme jahody a s vanilkovým cukrem je rozmixujeme nebo rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
- Rozpálíme a olejem vymastíme lívanečník. Pokud máme teflonový lívanečník, pečeme na sucho. Naběračkou naléváme asi do poloviny hloubky důlků těsto. Je-li těsto dobře připravené, nakyne lívanec na dvojnásobek.
- Smažíme, až povrch ztuhne, pak úzkou obracečkou nebo kulatým nožem obrátíme a opečeme i na druhé straně. Hotové lívance klademe ho nahřáté mísy.
- Ušleháme tuhou smetanu, do níž pak zamícháme asi polovinu rozmixovaných jahod. Podle chuti ještě dosladíme.
- Lívance rozdělíme na talíře, na každý rozprostřeme lžíci šlehačky a navrch dámě lžičku rozmixovaných jahod.
Žádné komentáře:
Okomentovat