neděle 7. dubna 2013

Domácí laskonky

Domácí laskonky, foto med

Laskonky můžeme vyrobit buď kokosové nebo oříškové,. Případně můžeme tyto suroviny kombinovat. Laskonky jsou příjemným využitím zbylých bílků po pečení, na které potřebujeme pouze žloutky.

Ingredience pro recept Domácí laskonky:

Laskonky - 5 bílků, 200 g moučkového cukru, 80 g polohrubé mouky, balíček vanilkového cukru, 50 g kokosové moučky (nebo 100 g nastrouhaných ořechů).
Ořechovo-karamelový krém – 125 g másla (Hery), 100 g moučkového cukru, 50 g vlašských ořechů, 50 g cukru krupice.
Poleva - tmavá poleva rozpustná v horké vodě nebo rozpuštěnou čokoládu na vaření.

Domácí laskonky krok za krokem:

Laskonky, foto med

  1. Ve vodní lázni ušleháme bílky do tuhého teplého sněhu. Poté vmícháme cukr a nakonec kokosovou moučku a polohrubou mouku. Získáme tuhou hmotu, která drží tvar. Pokud ne, přidáme kokosovou moučku.
  2. Na plech položíte teflonovou nebo silikonovou fólii, anebo ho navoskujeme včelím voskem, případně ho vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  3. Potřebujeme oválnou vykrajovací formičku. Pokud ji nemáme, vystřihneme kroužek z plechovky od piva nebo Coly (plechovky umyjeme) a ovál vytvarujeme.
  4. Ovál položíme na plech a lžící do něj rozprostřeme trochu laskonkové hmoty, formičku zdvihneme a položíme o kousek dál. Takto opakujeme, dokud není plech zaplněn. Tvar by měl dobře  držet a laskonky stejné.
  5. V mírně předehřáté troubě (asi 110-110 °C) je upečeme, vlastně spíše usušíme, a to přibližně 60 minut, podle výšky laskonek. Hotové by neměly lepit, pokud lepí, dosušujeme.
  6. Na suché pánvi upražíme oříšky (pozor, ať je nespálíme!) a poté je zasypeme krupicovým cukrem, který necháme zkaramelizovat. Průběžně mícháme. Tento griliáš pak nahrneme na kus alobalu nebo na cukrem posypaný talířek. Necháme zcela vychladnout a poté rozmixujeme v robotu nebo umeleme (ne úplně na prášek, ale na hrubost asi krupice).
  7. Než griliáš vychladne, utřeme máslo (Heru) s cukrem do pěny. Nakonec vmícháme rozmixovaný oříškový karamel.
  8. Krém naneseme v silné vrstvě vždy na jednu laskonku a druhou přiklopíme. Klademe je na prkénko vedle sebe.
  9. V horké vodě rozpustíme polevu, odstřihneme malý kousek růžku a laskonky ozdobíme.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: