sobota 8. února 2014

Čočka na kyselo s vejcem

Čočka na kyselo s vejcem, foto med

Čočku jako jedinou luštěninu nemusíme předem namáčet. Toto bezmasé jídlo nám dodá potřebné bílkoviny i nás skvěle zasytí.

Ingredience pro recept Čočka na kyselo s vejcem:

300 g čočky, 1 bobkový list, 2 PL oleje (nebo sádla), 1 PL hladké mouky, 1 cibule, 1 PL octa (nejlépe balzamico), sůl, pepř, 1 vejce na osobu.

Čočka na kyselo s vejcem krok za krokem:

  1. Na 1 díl suché čočky dáme 2,5 dílu vody, přidáme bobkový list a zvolna vaříme.
  2. Když je čočka téměř měkká a voda skoro vyvařená, osolíme ji, opepříme a okyselíme.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme ji na omastku osmahnout dorůžova, pak ji zasypeme moukou a vytvoříme cibulovou jíšku.
  4. Cibulovou jíšku vmícháme do čočky a pod pokličkou necháme pokrm dojít. Pokud se voda již vypařila, můžeme přidat trochu vývaru nebo horké vody.
  5. Vejce uvaříme – návod ZDE.
  6. Čočku na kyselo rozdělíme na talíře, můžeme ji ještě omastit smaženou cibulkou nebo jen rozškvařeným omastkem. Nejsme-li vegetariáni, můžeme přidat kousky rozškvařené slaniny. Čočku ještě můžeme ozdobit zelenou petrželkou, přidáme na polovic rozkrájené vejce a třeba kyselou okurku.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: