sobota 1. února 2014

Špenátové palačinky

Špenátové palačinky, foto med

Vynikající večeří nejen pro vegetariány mohou být slané palačinky se špenátem a se strouhaným sýrem.

Ingredience pro recept Špenátové palačinky:

450 g mrazeného špenátu, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 ml smetany, 500 ml mléka, asi 300 g hladké mouky, 2 vejce, 50-100 g sýra na posypání, olej na smažení.

Špenátové palačinky krok za krokem:

  1. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Necháme ji zesklovatět na oleji.
  2. Přidáme zmrazený špenát, osolíme a na malém plameni necháme zvolna rozpouštět a dusit.
  3. Mezitím si připravíme palačinkové těsto – v půl litru mléka rozšleháme nejlépe elektrickými metlami asi 300 g hladké mouky (každá mouka se chová trochu jinak, podle hustoty těsta musíme odhadnout, jestli trochu přidat), vejce a sůl. Vypracujeme dokonale hladké těsto a necháme ho asi 20 minut odpočinout.
  4. Ze špenátu necháme odpařit vodu, pak ho ochutíme pepřem, česnekem a smetanou. Je-li špenát řídký, zahustíme ho vejcem nebo trochou strouhaného sýra.
  5. Na olejem vytřené pánvi smažíme tenké palačinky. Pohybem pánve těsto rozlijeme po celém jejím povrchu a asi po půl minutě palačinku obrátíme a smažíme ji po druhé straně.
  6. Hotové palačinky potřeme je špenátovou směsí a buď srolujeme nebo jen přeložíme na půl.
  7. Jestliže chceme podávat jídlo najednou, klademe naplněné palačinky do pekáčku a až budou všechny, zasypeme je sýrem a krátce zapečeme v troubě (anebo ve vhodné nádobě ohřejeme v mikrovlnné troubě).
  8. Špenátové palačinky podáváme horké a nejlépe s čerstvou zeleninou, salátem nebo kompotem.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: