čtvrtek 18. ledna 2018

Pohankové palačinky

Pohankové palačinky, foto med

Ke zdravějším pokrmům patří výrobky z pohanky. Z pohankové mouky a mléka (případně i vody) připravíme nezvykle tmavé, ale chutné palačinky, které podáváme potřené džemem, nebo medem a skořicí, anebo ochuceným tvarohem.

Ingredience pro recept Pohankové palačinky:

250 g pohankové mouky, půl litru mléka (mléka napůl s vodou nebo jen vody), 2 vejce, špetka soli, špetka cukru, olej na smažení. Na potření džem nebo med a skořici, oslazený tvaroh se strouhanou citronovou kůrou, vanilkou apod. Použít můžeme i čerstvé ovoce rozmačkané s medem nebo cukrem. 

Pohankové palačinky krok za krokem:

  1. Nejlépe elektrickou metlou ušleháme mléko, mouku, vejce, sůl a cukr do hladkého řídkého těsta. Necháme asi půl hodiny odstát.
  2. Na vymaštěnou rozpálenou pánev nalijeme malou naběračkou těsto, které rozestřeme na tenkou placičku. Usmažíme ji po obou stranách.
  3. Odložíme na talíř a smažíme palačinky, dokud všechno těsto nespotřebujeme.
  4. Hotové palačinky potřeme vybranou náplní, srolujeme nebo přeložíme na čtvrtky a můžeme buď lehce pocukrovat nebo ozdobit kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo jogurtu.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: