sobota 20. ledna 2018

Tortilly k plnění

Tortilly k plnění, foto Jame 

Tortilly jsou tenké placky z pšeničné mouky, které se plní různými masovými, zeleninovými nebo houbovými směsmi. Připravíme si z nich třeba vrap nebo enchiladas. Dají se koupit, ale proč si je neudělat doma bez éček, když je to tak jednoduché. Tortilly mexických žen, které je vyrábějí každodenně, dosahují dokonale kruhovitého tvaru. Nám se to nejspíš nepodaří, ale je to vcelku jedno. Je k jídlu, nikdo na tom jezdit nebude. 

Ingredience pro recept Tortilly k plnění: 

400 ml (dvě sklenice) hladké mouky, 160 ml horké, ale ne vroucí vody, 2 lžíce oleje, špetka soli.

Tortilly k plnění krok za krokem:


Vyválená tortilla, foto Jame

  1. Do mísy prosejeme mouku a zalijeme ji horkou vodou. Přidáme olej, sůl a asi 5 minut zaděláváme, nejdřív vařečkou, pak rukama, až bude úplně hladké.
  2. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odpočinout.
  3. Těsto rozdělíme na osm stejných dílu. Postupně každý díl nejprve rozhněteme rukou, potom vyvalíme válečkem.
  4. Placky musí být opravdu tenké, skoro průsvitné. Neměly by se lepit, případně je malinko podsypeme moukou.
  5. Vyválené tortilly klademe na suchou horkou pánev (nejlépe teflonovou). Opékáme asi minutu z jedné stany, pak z druhé, a ještě jednou na půl minuty obrátíme. Nesmíme je přesušit, protože pak by se lámaly.
  6. Získali jsme 8 tortill k plnění, což je základ pro některá mexická jídla, pro vrap nebo enchilades a celou řadu dalších chutných jídel.

Dobrou chuť!
Recept JAME

Žádné komentáře: