Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou, foto med |
Tento pokrm je trochu složitější, zato chuťově vynikající, je proto vhodný jako sváteční jídlo. Šípkový džem (marmeláda), pokud jsme si ho nezavařili sami, bývá občas dostupný v supermarketech.
Ingredience pro recept Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou:
4 kuřecí prsa, 100 g anglické slaniny, kousek šunky, 2 kyselé okurky, kousek kapie, 1 vařené vejce, sůl, pepř, lžička plnotučné hořčice, olej, šťáva a kůra z půlky citronu, máslo, hladká mouka, 200 ml vývaru, hřebíček, cukr, 2 lžíce smetany, 3 lžíce šípkového džemu nebo marmelády .Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou krok za krokem:
- Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
- Po jedné straně ho potřeme hořčicí a na ni položíme plátek anglické slaniny. Do středu masa pak klademe kousek šunky, ½ kyselé okurky, ¼ vařeného vejce, kousek kapie.
- Zabalíme, ovážeme nití a na horkém oleji osmahneme ze všech stran, přidáme zbytek na kousky nakrájené slaniny, opečeme a podlijeme vývarem a závitky pod pokličkou dusíme doměkka.
- Měkké závitky vyjmeme a odstraníme z nich nitě.
- Z másla a mouky usmažíme jíšku a zalijeme přecezenou omáčkou ze závitků. Případně přidáme vývar nebo vodu.
- Omáčku ochutíme citronovou kůrou a šťávou, tlučeným hřebíčkem, šípkovým džemem a případně podle chuti dosladíme. Nakonec zjemníme smetanou na vaření.
- Kuřecí závitek s šípkovou omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem nebo s kroketami.
Žádné komentáře:
Okomentovat