Králík na smetaně, foto med |
Podle počtu strávníků můžeme použít jen část králíka a polovinu si necháme na jiné jídlo, např. králíka na paprice, nebo stehna na pečení. Je-li nás u stolu víc, použijeme králíka celého.
Ingredience pro recept Králík na smetaně:
Naporcované díly králíka, kus špeku na prošpikování, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, 2 lžíce octa, 2 bobkové listy, 4 nové koření, 4 pepře, 2 jalovce, lžička tymiánu, sůl, mletý pepř, máslo nebo olej, 250 ml smetanyKrálík na smetaně krok za krokem:
- Králíka naporcujeme, špek nakrájíme na klínky, kterými maso na několika místech prošpikujeme. Osolíme a opepříme.
- Očistíme všechnu zeleninu, cibuli nakrájíme na kostičky, celer také a mrkev s petrželí na kolečka.
- Na másle nebo na oleji restujeme cibuli, vzápětí přidáme kořenovou zeleninu.
- Přidáme maso a necháme krátce zatáhnout. Podlijeme vodou s octem, přidáme koření, zaklopíme a pečeme v troubě do úplného změknutí masa (podle stáří králíka hodinu až dvě). Přičemž posledních 15 minut pečeme odklopené.
- Asi v půlce pečení maso obrátíme, podle potřeby podléváme.
- Upečeného králíka vyjmeme a vykostíme.
- Z omáčky vyndáme celé koření, a i se zeleninou ji rozmixujeme, případně propasírujeme.
- Omáčku opět uvedeme do varu, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, citronem, cukrem… podle chuti. Přidáme vykostěné maso, prohřejeme a můžeme podávat.
- Králíka na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.
Žádné komentáře:
Okomentovat