pátek 28. září 2018

Králík na smetaně

Králík na smetaně, foto med

Podle počtu strávníků můžeme použít jen část králíka a polovinu si necháme na jiné jídlo, např. králíka na paprice, nebo stehna na pečení. Je-li nás u stolu víc, použijeme králíka celého.

Ingredience pro recept Králík na smetaně:

Naporcované díly králíka, kus špeku na prošpikování, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, 2 lžíce octa, 2 bobkové listy, 4 nové koření, 4 pepře, 2 jalovce, lžička tymiánu, sůl, mletý pepř, máslo nebo olej, 250 ml smetany 

Králík na smetaně krok za krokem:

  1. Králíka naporcujeme, špek nakrájíme na klínky, kterými maso na několika místech prošpikujeme. Osolíme a opepříme.
  2. Očistíme všechnu zeleninu, cibuli nakrájíme na kostičky, celer také a mrkev s petrželí na kolečka.
  3. Na másle nebo na oleji restujeme cibuli, vzápětí přidáme kořenovou zeleninu.
  4. Přidáme maso a necháme krátce zatáhnout. Podlijeme vodou s octem, přidáme koření, zaklopíme a pečeme v troubě do úplného změknutí masa (podle stáří králíka hodinu až dvě). Přičemž posledních 15 minut pečeme odklopené. 
  5. Asi v půlce pečení maso obrátíme, podle potřeby podléváme.
  6. Upečeného králíka vyjmeme a vykostíme.
  7. Z omáčky vyndáme celé koření, a i se zeleninou ji rozmixujeme, případně propasírujeme.
  8. Omáčku opět uvedeme do varu, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, citronem, cukrem… podle chuti. Přidáme vykostěné maso, prohřejeme a můžeme podávat.
  9. Králíka na smetaně podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: