pondělí 1. října 2018

Dušené červené hlávkové zelí

Dušené červené hlávkové zelí, foto med

Dušené červené hlávkové zelí se skvěle hodí k pečenému masu, nejlépe ke kachně nebo huse, ale i k vepřové pečeni, smaženému vepřovému nebo pro vegany k smaženému tofu. Jako příloha jsou vhodné všechny druhy knedlíků.

Ingredience pro recept Dušené červené hlávkové zelí:

½ hlávky červeného zelí, 1 cibule, 1 jablko, kousek špeku nebo olej, vinný ocet, sůl, kmín, pepř, cukr.

Dušené červené hlávkové zelí krok za krokem:

Zelí, foto med
  1. Očistíme zelí, rozkrojíme a každou čtvrtku ostrým nožem nakrouháme až ke košťálu.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jablko zbavené jaderníku nastrouháme nahrubo.
  3. Slaninu necháme trochu vyškvařit (nebo použijeme olej) a přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  4. Přidáme nakrouhané zelí, osolíme, okořeníme, trochu podlijeme a na mírném plamenu za občasného míchání dusíme pod pokličkou.
  5. Když je zelí téměř měkké, přidáme nastrouhané jablko, dochutíme vinným octem a cukrem, necháme přejít varem a podáváme.
  6. Dušené červené hlávkové zelí se hodí k pečené drůbeži nebo vepřovému masu a houskovým, karlovarským, bramborovým nebo chlupatým knedlíkům.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: