Gulášová polévka, foto med |
Gulášová polévka patří již ke klasikám české kuchyně, i když její původ leží v Maďarsku. Ta pravá se dělá z hovězího masa, ale vegetariáni mohou maso nahradit houbami, například kotrče nebo bedlami či masáky. S bramborovými plackami plně nahradí jedno hlavní jídlo.
Ingredience pro recept Gulášová polévka s bramborovými plackami:
Polévka: 1,5 litru vývaru nebo vody, 250-300 g hovězího předního masa, 2 lžíce sádla nebo oleje, 2 střední cibule, 2 velké stroužky česneku, 2 velké brambory, vrchovatá lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička pálivé, mletý kmín, pepř, vrchovatá lžíce hladké mouky, hrst majoránkyBramborové placky: 500 g vařených brambor, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl Více ZDE.
Gulášová polévka s bramborovými plackami krok za krokem:
- Maso nakrájíme na kostky. Cibuli, česnek a brambory oloupeme.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme v hrnci do růžova. Přidáme maso, kmín, pepř a restujeme do vysmahnutí šťávy.
- Hrnec stáhneme z ohně, nasypeme papriku, zapršíme moukou a zalijeme vývarem nebo vodou.
- Vaříme pod pokličkou a když je maso poloměkké, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka.
- Nakonec přidáme utřený česnek a rozemnutou majoránku.
- Na bramborové placky jemně nastrouháme předem uvařené brambory. Zapracujeme do nich mouku, vejce a sůl. Těsto nakrájíme na stejné kusy, z nich vyválíme tenké placky.
- Placky opečeme nasucho (dříve se pekly na tále) nebo je postupně osmažíme na pánvi s olejem.
- Gulášovou polévku i placky podáváme horké.
Žádné komentáře:
Okomentovat