Ischelské, Išlské dortíčky, foto med |
Ischelské neboli Išlské dortíčky je recept z dávných časů. Toto cukroví měl v oblibě císař Franze Josefa i celý jeho dvůr. Název je odvozen od rakouského lázeňského městečka Bad Ischl. Išlské dortíčky našich babiček nesměly na vánočním stole chybět.
Ingredience pro recept Ischelské, Išlské dortíčky:
Těsto: 250 g hladké mouky, 160 g másla, 75 g moučkového cukru, 25 g kakaa, 45 g mletých neoloupaných mandlí, kůra ostrouhaná z 1 citronu, vanilka.Náplň: 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů, 100 g cukru, 120 g másla, 2 lžičky rumu, 30 g rybízové nebo višňové marmelády.
Poleva: čokoláda na vaření, lžička másla a lžíce smetany.
Půlky vlašských ořechů a celé mandle na ozdobení.
Ischelské, Išlské dortíčky krok za krokem:
- Máslo utřeme s cukrem a vanilkou.
- Mouku prosejeme, smícháme s mletými mandlemi, strouhanou citronovou kůrou a kakaem a spojíme s utřeným máslem.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc uležet v chladničce.
- Z těsta vyválíme 4mm plát a vykrajujeme z něj formičkou kytičky nebo jiné tvary podobné kolečku.
- Naklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut.
- Upečené cukroví necháme vychladnout. A mezitím si připravíme krém.
- Opražíme, oloupeme a rozmixujeme lískové oříšky.
- Utřeme máslo s cukrem a přidáme marmeládu, rum i mleté oříšky.
- Polovinu dortíčků potřeme krémem a s druhou polovinou je slepíme.
- Připravíme si polevu tak, že rozehřejeme čokoládu na vaření, do které přidáme kousek másla a lžíci smetany.
- Touto polevou potřeme Ischelské dortíčky a zdobíme je půlkou ořechu nebo mandle. Čokoládu necháme zcela zatuhnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat