úterý 3. prosince 2019

Ischelské, Išlské dortíčky

Ischelské, Išlské dortíčky, foto med 

Ischelské neboli Išlské dortíčky je recept z dávných časů. Toto cukroví měl v oblibě císař Franze Josefa i celý jeho dvůr. Název je odvozen od rakouského lázeňského městečka Bad Ischl. Išlské dortíčky našich babiček nesměly na vánočním stole chybět.

Ingredience pro recept Ischelské, Išlské dortíčky: 

Těsto: 250 g hladké mouky, 160 g másla, 75 g moučkového cukru, 25 g kakaa, 45 g mletých neoloupaných mandlí, kůra ostrouhaná z 1 citronu, vanilka.
Náplň: 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů, 100 g cukru, 120 g másla, 2 lžičky rumu, 30 g rybízové nebo višňové marmelády.
Poleva: čokoláda na vaření, lžička másla a lžíce smetany.
Půlky vlašských ořechů a celé mandle na ozdobení. 

Ischelské, Išlské dortíčky krok za krokem:

  1. Máslo utřeme s cukrem a vanilkou. 
  2. Mouku prosejeme, smícháme s mletými mandlemi, strouhanou citronovou kůrou a kakaem a spojíme s utřeným máslem.
  3. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc uležet v chladničce.
  4. Z těsta vyválíme 4mm plát a vykrajujeme z něj formičkou kytičky nebo jiné tvary podobné kolečku.
  5. Naklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. 
  6. Upečené cukroví necháme vychladnout. A mezitím si připravíme krém.
  7. Opražíme, oloupeme a rozmixujeme lískové oříšky. 
  8. Utřeme máslo s cukrem a přidáme marmeládu, rum i mleté oříšky.
  9. Polovinu dortíčků potřeme krémem a s druhou polovinou je slepíme.
  10. Připravíme si polevu tak, že rozehřejeme čokoládu na vaření, do které přidáme kousek másla a lžíci smetany. 
  11. Touto polevou potřeme Ischelské dortíčky a zdobíme je půlkou ořechu nebo mandle. Čokoládu necháme zcela zatuhnout.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: