Masarykovo cukroví aneb Oříškové medailonky |
Masarykovo cukroví patří mezi ta jednoduchá, které zvládnou i větší děti. Přitom je velmi chutné, jak již název napovídá, měl ho v oblibě i náš první prezident, ten jim však říkal Oříškové medailonky. Rozhodně patří mezi druhy vánočního cukroví. Pečeme ho nejlépe 7-10 dní před Vánocemi.
Cukroví, foto med |
Ingredience pro recept Masarykovo cukroví aneb Oříškové medailonky:
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 150 g vlašských ořechů, pro tmavou variantu ještě lžíci kakaa. Na obalení moučkový cukr s vanilkou.Masarykovo cukroví aneb Oříškové medailonky krok za krokem:
- Aby se nám lépe krájely, namočíme ořechy na pár hodin do studené vody.
- Prosejeme mouku a z uvedených ingrediencí uděláme těsto, do kterého zapracujeme i osušené ořechy.
- Těsto rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme kakaem.
- Vytvarujeme dva válečky o průměru asi 4,5 - 5 cm, zabalíme je do fólie a necháme je v chladničce ztuhnout několik hodin, nebo přes noc.
- Velmi ostrým nožem z válečků nakrájíme asi půl centimetru vysoká kolečka, která klademe na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme v troubě na 160 °C dorůžova.
- Ještě horké obalíme ve vanilkovém cukru.
Před pečením, foto med |
Žádné komentáře:
Okomentovat