středa 27. listopadu 2019

Gulášová polévka se zeleninou

Gulášová polévka se zeleninou, foto med

Gulášová polévka se zeleninou je plnohodnotné hlavní jídlo, zvláště podáváme-li ji s čerstvým chlebem nebo pečivem. Na rozdíl od klasické gulášové polévky je v ní i spousta vitamínů. Její příprava není nijak složité, důležité je především kvalitní maso, které bude ve výsledku měkké.

Ingredience pro recept Gulášová polévka se zeleninou: 

500 g hovězího předního masa, lžíce sádla nebo olej, 2 větší cibule, 3-4 středně velké brambory, 1-2 mrkve, čtvrt celeru, 1 petržel, 2 stroužky česneku, vrchovatá lžíce sladké papriky, podle chuti pálivé papriky, špetka kmínu a pepře, hrstka rozemnuté majoránky, sůl, jíška ze lžíce sádla a lžíce mouky, hrst zelené petrželky.

Gulášová polévka se zeleninou krok za krokem: 

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zeleninu a brambory očistíme a nakrájíme – celer a brambory na kostky, petržel a mrkev na kolečka.
  2. Maso nakrájíme na kostky.
  3. Na omastku zpěníme cibuli a na ni dáme zatáhnout maso.
  4. Když je ze všech stran osmahnuté, stáhneme hrnec z ohně a vsypeme obě papriky, kmín, pepř a sůl, zamícháme a vzápětí zalijeme vodou.
  5. Vaříme, dokud maso není téměř měkké. Pak přidáme zeleninu a brambory a vaříme doměkka.
  6. Ze sádla (oleje) a mouky usmažíme jíšku a přidáme do vařící se polévky. Vaříme ještě 10 minut.
  7. Nakonec přidáme majoránku a zelenou petrželku, ale již nevaříme.
  8. Gulášovou polévku se zeleninou podáváme s chlebem nebo pečivem.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: