čtvrtek 14. listopadu 2019

Zapečené bedly plněné mletým masem


Zapečené bedly plněné mletým masem s bramborovou kaší, foto med

Bedla vysoká je vynikající jedlá houba, jejíž klobouky se nejčastěji obalují jako řízky, dělá se z ní falešná dršťková polévka, ale nejchutnější je plněná mletým masem a zapečená.

Ingredience pro recept Zapečené bedly plněné mletým masem:

Kloboučky bedel (ještě nerozvinuté), 500 g mletého vepřového masa, 2 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 PL čerstvé petrželky, asi 100 g strouhanky a trochu mléka, olej, sůl, pepř, 100 g strouhaného sýru.

Zapečené bedly plněné mletým masem krok za krokem:

  1. Bedly očistíme a odstraníme nohy. Kromě vynikající polévky můžeme zavřené klobouky využít k naplnění.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí a vmícháme do mletého masa. Přidáme mlékem zvlhčenou strouhanku, vejce, nasekanou petržel, sůl a pepř a hmotu zpracujeme.
  3. Hlavičky bedel naplníme trochu kopcem masovou hmotou a klademe do vymazaného pekáčku jednu vedle druhé masem nahoru.
  4. Troubu vyhřejeme na asi 180 °C a pekáč s plněnými bedlami do něj vložíme. Pečeme 25 minut.
  5. Poté pekáč vyndáme z trouby a bedly posypeme strouhaným sýrem. Vrátíme do trouby a pečeme, dokud sýr nezezlátne (5-10 minut).
  6. Zapečené bedly plněné mletým masem podáváme s bramborovou kaší, s hranolky, bramborem nebo pečivem. Na talíři ozdobíme snítkou petrželky.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: