Rybízový koláč s tvarohem a žmolenkou, foto med |
Tento koláč je prostě lahodný. Nakyslou chuť rybízu zjemňuje tvaroh a dosladí žmolenka. Je poněkud odlišný od rybízového koláče ZDE. Můžeme péct na plechu, nebo z poloviční dávky v koláčové formě.
Ingredience na recept Rybízový koláč s tvarohem a žmolenkou:
Těsto: 150 g másla (Hery), 2 vejce, 120 g cukru, 300 ml mléka, 500 g polohrubé mouky s půl balíčkem prášku do pečiva
Tvaroh: 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 1 vejce + asi hrnek červeného rybízu (lze i mražený)
Žmolenka: 200 g hrubé mouky, 50 g cukru, plátek rozpuštěného másla (hery)
Rybízový koláč s tvarohem a žmolenkou krok za krokem:
Rybízový koláč před pečením, foto med |
- Máslo (Heru) utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vejce a ještě třeme.
- Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva. Přidáme utřenou hmotu a mléko a nejlépe elektrickými metlami vyšleháme těsto.
- Nalijeme a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.
- Tvaroh vyšleháme s vejcem a vanilkovým cukrem. Poté je opatrně rozetřeme po nalitém těstě.
- Na tvaroh pravidelně nasypeme rybíz.
- Z hrubé mouky, cukru a rozpuštěného másla konečky prstů vytvoříme žmolenku, kterou koláč bohatě posypeme.
- Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně půl hodiny – žmolenka musí být růžová a křupavá.
- Rybízový koláč s tvarohem a žmolenkou podáváme vychladlý a můžeme ho i pocukrovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat