Měkké perníčky s povidly a čokoládou, foto med |
Vánoční perníčky pečeme nejlépe měsíc před Vánocemi, aby měly čas dostatečně změknout. Perníčky z tohoto receptu jsou měkké hned, a navíc moc dobré. Mažou se švestkovými povidly, polévají čokoládou, a ještě se zdobí bílkovou polevou. Jsou vhodné i do adventního kalendáře, ale na zavěšení na stromeček ne, na to jsou příliš měkké.
Ingredience pro recept Měkké perníčky s povidly a čokoládou:
Těsto: 500 g hladké mouky, 150 g cukru, 60 g másla, 2 vejce, 3 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 a půl lžičky prášku do perníku, po půl lžičce mleté skořice a tlučeného hřebíčku, lžíce rumu, 1 žloutek.
Náplň, poleva a zdobení: Povidla, čokoláda na vaření nebo čokoládová poleva, 1 bílek, 180 g moučkového cukru, 1 lžička škrobu Solamyl.
Měkké perníčky s povidly a čokoládou krok za krokem:
- Je-li med tuhý, zahřejeme ho ve vodní lázni, aby se stal opět tekutým.
- Smícháme všechny suchá přísady, poté k nim přidáme med, rozpuštěné máslo a 2 vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v chladničce.
- Vyválíme plát silný asi půl centimetru, formičkami vykrájíme různé tvary v sudém počtu, neboť je budeme slepovat.
- Plech vyložíme papírem na pečení a perníky na něj umístíme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme necelých 10 minut.
- Ještě horké perníky pomašlujeme žloutkem smíchaným s lžící vody. Perníčky se budou pěkně lesknout.
- Necháme perníčky zcela vychladnout a poté je po dvojici slepujeme švestkovými povidly.
- Rozpustíme čokoládu na vaření s kouskem másla, nebo použijeme čokoládovou polevu podle návodu a perníčky po horní straně potřeme. Necháme ztuhnout.
- Bílek, prosátý cukr a lžičku škrobu třeme vařečkou 15 – 20 minut.
- Zdobičkou nebo špejlí namáčenou v bílkové polevě Měkké perníčky s povidly a čokoládou dozdobíme podle fantazie.
Žádné komentáře:
Okomentovat