Dušené hlávkové zelí, foto med |
Dušené hlávkové zelí se skvěle hodí k pečenému masu. Volit můžeme červené nebo bílé zelí, červené se hodí více k pečené kachně nebo huse. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C.
Ingredience pro recept Dušené hlávkové zelí:
½ středně velké hlávky zelí, 1 cibule, 4 lžíce sádla nebo oleje, lžička cukru, sůl, kmín, 2 lžíce octa (1 lžíce hladké mouky na zaprášení – ale není nutné).Dušené hlávkové zelí krok za krokem:
- Očištěné zelí nakrouháme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
- V kastrolu rozpustíme sádlo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a lžičku cukru, aby trochu zkaramelizovala.
- Přidáme zelí, sůl a kmín, mírně podlijeme a pod pokličkou dusíme na mírném ohni do měkka, něco přes čtvrt hodiny. Občas zamícháme.
- Nakonec zelí přikyselíme a můžeme i zahustit tak, že ho zaprášíme moukou, a ještě krátce podusíme.
- Dušené hlávkové zelí podáváme s pečeným mase či drůbeží, nebo s uzeným. Jako příloha se hodí houskové nebo bramborové knedlíky, nebo brambor.
Žádné komentáře:
Okomentovat