čtvrtek 23. září 2021

Ačokča zapečená s mletým masem

 

Ačokča zapečená s mletým masem a bramborem

Ačokča je zelenina, jejíž chuť se pohybuje někde mezi okurkou a paprikou. Proto se také nazývá paprikookurka. Pěstuje se poměrně snadno a bohatě plodí. Protože je u nás ještě málo známá, lidé často nevědí, jak si ji připravit. Důležitá je doba sklizně. Mladé plody Ačokči s bílými semeny lze jíst syrové v salátech nebo jako přílohu. Starší s černými semeny využijeme k přípravě leča nebo zapečené se sýrem nebo mletým masem. Černá semena předem odstraníme.


Ingredience na recept Ačokča zapečená s mletým masem:

Ačokča, paprikookurka

500 g mletého masa směs, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, olej, podle potřeby strouhanka a přibližně 15-20 plodů ačokči


Ačokča zapečená s mletým masem krok za krokem:


  1. Semena ačokči odstraníme...
    Plody ačokči podélně rozkrojíme a odstraníme semena.
  2. Očistíme a nadrobno nakrájíme cibuli a necháme ji na pánvi zesklovatět.
  3. V míse smícháme mleté maso se solí, pepřem, majoránkou, utřeným česnekem, vejcem a zchladlou cibulkou. Vypracujeme a podle potřeby zahustíme strouhankou.
  4. Vymažeme olejem pekáček.
  5. Ačokča zapečená s mletým masem
    Upraveným mletým masem plníme půlky paprikookurek a klademe na pekáč vedle sebe.
  6. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C přibližně 40 minut.
  7. Ačokča zapečená s mletým masem se podává s vařeným bramborem, hranolky, krokety nebo bramborovou kaší. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina nebo zeleninový salát.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře: