úterý 3. dubna 2012

Makovec

Makovec, foto med

Rychlý recept, jehož složení si zapamatuje každý. Dietáři mohou v receptu místo cukru použít odpovídající množství náhražky.

Ingredience pro recept Makovec na jedničku:

1 hrnek cukru, 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 špetka soli, vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, Do těsta můžeme vmíchat podle chuti kousky ořechů, mandlu, rozinky, kandovanou kůru či ovoce, kousky čokolády. 

Makovec na jedničku krok za krokem:

Těsto v pekárně, foto med
  1. Pokud pečeme makovec v domácí pekárně, nejprve do ní dáme mléko, vejce a rum, teprve na ně dosypeme pevné složky. Program volíme podle konkrétní pekárny.
  2. Nemáme-li pekárnu, postupujeme následně: Utřeme vejce s cukrem, i vanilkovým a solí do pěny.
  3. Umeleme mák a nasypeme k vejci s cukrem. Postupně přidáváme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rum.
  4. Těsto je již hotové, ale podle chuti do něj můžeme přidat ještě kousky ořechů, mandle, rozinky, kandovanou kůru či ovoce nebo kousky čokolády na vaření (anebo od všeho trošku).
  5. Směs nalijeme na vyšší vymazaný a vysypaný plech a upečeme v troubě na 180 °C.
  6. Makovec na jedničku naporcujeme na řezy a před podáváním ještě můžeme pocukrovat nebo natřít marmeládou.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: