pondělí 10. září 2012

Domácí šípková marmeláda


Domácí šípková marmeláda, foto med 

Zpracování šípků, zvláště jejich čištění od semínek, je poněkud zdlouhavá práce, zejména pokud chceme získat jemnou marmeládu. Jde to i jednodušeji – semínka neodstraňujeme a budeme doufat, že se pichlavé chloupky z šípků opravdu rozvaří a neuvíznou nám v krku. Na druhou stranu můžeme šípky čistit během sledování filmu, a uteče nám to rychleji. Šípková marmeláda má zcela ojedinělou lahodnou chuť a ta zdlouhavá příprava určitě stojí za to. Používá se na vynikající šípkovou omáčku, nebo jen na chleba s máslem či na linecké cukroví. Šípky obsahují vitamín C a A, i účinné látky proti nachlazení a infekcím.

Ingredience pro recept Domácí šípková marmeláda: 

Na každých 100 g šípkové kašoviny dáváme 50 g cukru, můžeme přidat hřebíček a citrónovou kůru.

Domácí šípková marmeláda krok za krokem:

  1. Zralé, ale pevné šípky opláchneme, odřízneme stopku a bubáka, rozpůlíme je a odstraníme semínka.
  2. Co nejdříve je vhodíme do vařící vody, aby zbytečnou oxidací neztrácely vitamín C.
  3. Vody dáme jen tolik, aby šípky byly potopené. Přidáme hřebíček a kůru z citronu. Vaříme asi 10 minut.
  4. Když změknou, rozmixujeme je i s vodou, ve které se vařily, a poté je ještě prolisujeme jemným sítem. Získáme kašovinu, kterou si zvážíme.
  5. Přidáme odpovídající množství cukru a povaříme dalších asi deset minut.
  6. Marmeládu nalijeme do čistých a vypařených skleniček (raději malých), zavíčkujeme a obrátíme vzhůru nohama. Necháme tak do vychladnutí. Případně je můžeme i sterilizovat, ale jen krátce, asi 10 minut.
  7. Domácí šípková marmeláda se používá především pro přípravu šípkové omáčky, ale lze s ní zacházet i s jako každou jinou marmeládou.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: