středa 19. září 2012

Houby v octě


Podzimní houby bývají méně červivé než ty z letního sběru. Mladé a tvrdé plodnice se proto velmi dobře hodí k naložení do sladkokyselého nálevu. Naložené houby jsou oblíbenou přílohou k minutkách, také bývají součástí studených mís, obložených chlebíčků a podobně.



Ingredience pro recept Houby v octě:

Mladé zdravé a pevné houby, sůl, kousek cibule, kousek mrkve, snítka kopru a nálev: na 750 ml vody 250 ml 8% octa, 1 rovná lžíce soli, 8-10 tabletek sladidla (např. Kandisin) nebo 50-60 g cukru, 1 rovná lžička hořčičných semínek, ½ lžičky semínek koriandru, 2 menší bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře.

Houby v octě krok za krokem:

1. Uvaříme všechny přísady nálevu, vaříme asi 8 minut, odstraníme bobkový list a nové koření a necháme vychladit.

2. Sklenice i uzávěry vypaříme nebo vyvaříme a vysušíme.

3. Houby očistíme, malé použijeme celé, větší překrojíme.

4. Vložíme je do vroucí osolené vody (zarovnaná lžíce na litr vody) a blanšírujeme, což znamená, že je vaříme asi 10 minut (pokud nakládáme václavky, musíme je vařit nejméně 20 minut, neboť při menší tepelné úpravě je jedovatá), po celou dobu varu sbíráme a odstraňujeme vzkypělou pěnu.

5. Pak houby slijeme a propláchneme studenou tekoucí vodou.

6. Očistíme a nakrájíme na kolečka cibuli a zeleninu.

7. Houby vkládáme do zavařovacích sklenic, prokládáme je cibulí a zeleninou, případně snítkou kopru nebo i kousek křenu.

8. Houby zalijeme připraveným nálevem a sterilizujeme 30 minut při 95 °C.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: