Borůvkový koláč s želatinou, foto med |
Koláč nebo řezy plné borůvek zalitých želatinou jsou osvěžující svačinkou i lákavým moučníkem ke kávičce.
Ingredience pro recept Borůvkový koláč s želatinou:
Koláč: 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 4 lžíce vařící vody, na špičku nože prášku do pečiva, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy.Náplň: 200 g borůvek (lze i hrstka malin nebo rybízu na zdobení), zakysaná smetana, želatina dort–želé v sáčku, vanilkový cukr.
Borůvkový koláč s želatinou krok za krokem:
- Žloutky třeme s cukrem a postupně přidáváme vařící vodu. Ušleháme v lehkou pěnu.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Do žloutkové pěny lehce vmícháme sníh a prosátou mouku a práškem do pečiva.
- Vymažeme koláčovou nebo dortovou formu, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto.
- Těsto rozhrneme tak, aby u okrajů bylo ve vyšší vrstvě, neboť střed více nabude.
- Upečeme ve středně vyhřáté troubě, asi 170 – 180 °C. Poté necháme vychladnout.
- Koláč ponecháme ve formě, která by měla mít okraj asi 2 cm výše než je vršek koláče.
- Přebereme a opláchneme borůvky.
- Podle návodu na sáčku připravíme želatinu dort-želé.
- Povrch koláče potřeme zakysanou smetanou, do níž lehce vmícháme vanilkový cukr.
- Hustě poklademe borůvkami, případně můžeme vyskládat s jinak barevným ovocem obrazce.
- Želatinu necháme trochu zchladnout a teprve, když začne rosolovatět, ji zpočátku po lžících, pak již z nádoby lijeme na borůvky tak, aby byly ponořené.
- Necháme ztuhnout a borůvkový koláč s želatinou nakrájíme na dílky. Můžeme dozdobit šlehačkou.
2 komentáře:
Jak dlouho by se mělo péct těsto v troubě?
na 180 °C asi 40 minut.
Okomentovat